fbpx

Använd Feldenkrais metoden och upptäck naturliga rörelser

Använd Feldenkrais metoden och upptäck naturliga rörelser

En metod föds ur nödvändighet

När den unge Moshe Feldenkrais skadade sitt knä allvarligt i en fotbollsmatch, stod han inför ett till synes omöjligt val: genomgå en riskfylld operation med osäker utgång, eller acceptera en betydligt begränsad rörlighet. Men Feldenkrais valde en tredje väg. Med sin unika kombination av kunskap – fysik (som assistent till makarna Curie), biomekanik, barns motoriska utveckling och kampsport (han var en av de första européerna med svart bälte i judo) – började han utforska hur han kunde lära sig att röra sig på nya sätt.

En holistisk approach till rörelse och hälsa

Det som började som en personlig upptäcktsresa utvecklades till en djup förståelse för hur människor lär sig att röra sig mer effektivt och smärtfritt. Feldenkrais insåg att nyckeln inte låg i att “rätta till” eller “fixa” kroppen, utan i att återupptäcka vårt naturliga sätt att agera – där cirkulära och spiralformade rörelser spelar en central roll.

Feldenkrais metoden bygger på att lära som ett barn

I sitt arbete observerade Feldenkrais hur barn naturligt utforskar rörelse. Ett spädbarn experimenterar outtröttligt med olika rörelsemönster – rullar, sträcker sig, roterar – utan någon formell instruktion. 

Och slående ofta är dessa tidiga rörelser just cirkulära eller spiralformade. Det är ingen slump att många Feldenkraisövningar återspeglar denna naturliga läroprocess. 

Ett litet barn som utforskar naturliga rörelser

Cirkelns återkommande teman

I de tusentals lektioner som Moshe Feldenkrais utvecklade under sin livstid, och som hans efterföljare fortsatt att förfina, återkommer ständigt cirkulära rörelser som ett centralt tema. Från de subtila rotationerna i “Bäckenklockan” till de mer omfattande spiralrörelserna i mer komplexa lektioner – cirkeln finns alltid närvarande.

Detta är ingen tillfällighet. De cirkulära rörelserna erbjuder flera fördelar:

  • De hjälper oss att upptäcka hur olika delar av kroppen samverkar
  • De är naturligt skonsamma och kan utföras med minimal ansträngning
  • De ger oss möjlighet att utforska rörelse utan ändpunkter eller forcering
  • De återspeglar kroppens naturliga organisation och funktion

Bäckenklockan – ett exempel på medveten utforskning

Innan vi börjar: Denna övning är en grundläggande introduktion till cirkulära rörelser genom Feldenkrais metoden. En stol med plan sits behövs. Du behöver cirka 10-15 minuter där du kan vara ostörd. 

Övningen är varsam och ska aldrig orsaka obehag – lyssna på din kropp och gör rörelserna i din egen takt och inom ditt bekväma rörelseomfång.

Bäckenklockan i sittande

Det är inte viktigt att göra ‘rätt’ utan att vara nyfiken på vad du upptäcker längs vägen. Se det som ett utforskande där varje persons upplevelse är unik och värdefull. Ta pauser när du behöver och var observant på vad som sker i din kropp, hur/om du andas med mera.

Upptäcktsresan börjar

1.     Låt oss idag göra en version i sittande. Du behöver en stol med plan sits. Sitt bekvämt en bit fram på stolen med båda fötterna på golvet. Låt händerna vila på låren.

2.     Tänk dig att det är målat en urtavla på stolsitsen. Klockan tolv är framåt och klockan sex är bakom dig, klockan tre är åt höger och nio är åt vänster.  Kan du tänka dig alla 12 klockslagen målade på sitsen?

3.     Känn trycket av mitteln av ditt bäcken mot stolen och rulla ditt bäcken framåt så att trycket flyttas mot klockan 12 så att du skapar en liten svank i ryggen. Låt sedan bäckenet rulla bakåt mot klockan 6 tills du känner att nedre delen av
ryggen rundas. Rullar du i mitteln av ditt bäcken eller har du en tendens att rulla mer på ena sidan?
När du gör denna rörelse lägg märke till hur ditt huvud rör sig upp och ner, du blir längre och kortare.
Gör rörelse så stor som känns behagligt och låt den succesivt bli mindre och mindre. Likt en pendel som sakta kommer till ett stopp. Stanna sedan i en behaglig position dör du kan känna att dina muskler stötar din rygg.

4.     Börja nu att rulla ditt bäcken tvärs över urtavlan mellan 9 och 3. Kan du hålla ditt huvud mer eller mindre i mitteln? Gradvis minska rörelsen till du är tillbaka i neutralläge. Vila genom att luta dig tillbaka mot ryggstödet.

5.     Rulla nu ditt bäcken till klockan 12. Rulla sedan ditt bäcken i en kvarts cirkel till klockan 1, 2 och 3, sedan tillbaka till 12. Upprepa detta några gånger och känn var de olika klockslagen finns. Kom tillbaka till neutralläge och känn om du
sitter annorlunda.

6.     Rulla nu ditt bäcken till klockan 3 och rulla nu mellan 3 och 6 ett antal gånger. Vila i neutralläge.

7.     Rulla nu ditt bäcken till 12 och rulla nu bäckenet i en halvcirkel 1,2,3,4,5 och 6 sedan långsamt tillbaka. Upprepa några gånger. Vila och lägg märke till hur du sitter.

8.     Upprepa detta på andra sidan. Från 12 till 11,10,9,8,7 och 6. Långsamt, känn var de olika klockslagen finns. Vila.

9.     Prova nu att några gånger rulla bäckenet hela vägen runt klockan. Observera hur du gör detta. Är alla klockslagen lika lätta att hitta? Hur rör sig huvudet? Andas du eller håller du andan vid något klockslag? Rör du dig medurs eller moturs.
Pausa.

10.  Ändra riktning. Lättare? Är det samma klockslag som är svåra/lätta att hitta?

11.  Upprepa den första rörelsen där du rullade bäckenet raka vägen mellan 12 och 6. Annorlunda. Vila igen och känn hur
du sitter.

Mer än en övning
Detta var en av 100-tals Feldenkrais övningar som alla har cirkeln som ett tema. Just bäckenklockan kan utföras i olika ställningar (sittande, liggande, stående m.m.) och på olika sätt. Men det är mer än rörelser, rörelserna är bara ett redskap för att:

  • Öka vår kroppsmedvetenhet
  • Upptäcka hur olika delar av kroppen samverkar
  • Utforska rörelse utan ansträngning 
  • Hitta nya, mer effektiva rörelsemönster

Och eftersom hur vi rör oss påverkar allt annat (tankar, känslor och förnimmelser) så är de också redskap för ökat välbefinnande och bättre hälsa.

Bäckenklockan stående på händer och knän

Cirkulära rörelser i vardagen för bättre hälsa

Efter att ha utforskat dessa medvetna, cirkulära rörelser kanske du märker att du börjar upptäcka liknande mönster överallt i din vardag. Det kan vara i hur du vänder dig i sängen på morgonen, hur du vrider dig för att ta något från baksätet i bilen, eller hur du rör dig när du lagar mat. Denna ökade medvetenhet är första steget mot att göra alla dina rörelser mer effektiva och behagliga.

Det vi lär oss genom övningar som Bäckenklockan kan direkt överföras till vardagliga rörelser. När vi borstar tänderna, dammsuger eller arbetar i trädgården använder vi ofta omedvetet cirkulära rörelser. Genom att bli mer medvetna om dessa naturliga mönster kan vi:

  • Minska onödig muskelspänning
  • Göra vardagssysslor mer effektiva
  • Förebygga överbelastning
När du tvättar bilen

Använd Feldenkrais metoden och upptäck naturliga rörelser

Att återupptäcka cirkulära rörelsemönster handlar inte om att “göra rätt” utan om att utforska vad som känns naturligt och effektivt för just dig. Det kan börja med något så enkelt som att:

  • Observera hur du vrider huvudet när du backar bilen
  • Känna efter hur höfterna naturligt vill röra sig när du går
  • Uppmärksamma hur armarna söker cirkulära banor när du sträcker dig efter något 

Fördjupa din kunskap om naturliga rörelsemönster

Vill du fördjupa din förståelse för hur cirkulära rörelser kan förbättra din hälsa och rörlighet? I vår kommande online-kurs utforskar vi tillsammans dessa naturliga rörelsemönster genom Feldenkrais metodens varsamma och effektiva approach.

  • Lära dig fler övningar som bygger på cirkulära principer
  • Upptäcka hur du kan integrera dessa rörelser i din vardag
  • Utveckla en djupare förståelse för din kroppens naturliga visdom
Använd Feldenkrais metoden och upptäck naturliga rörelser!

  Läs gärna första delen i denna serie om cirklar: Naturens visdom – varför rör vi oss i cirklar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varför har vi en hjärna?
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!