fbpx

Feldenkrais lektioner för fötter, liveinspelningar med Göran Mörkeberg.

Välkommen till det mest avancerade och effektivaste systemet av övningar för hälsoförbättring som någonsin utvecklats (FELDENKRAISMETODEN). Nu kan du utan ansträngning snabbt förbättra din rörlighet, lättheten i dina rörelser, avslappning och din hållning långt mer än vad som är möjligt  med konventionella övningar och träning.

Just dessa lektioner fokuserar på fötterna och är inspelade vid olika kurser som jag haft under de senaste åren. Det är liveinspelningar och därför kan det ibland förekomma lite konversation med deltagarna som kan vara svåra att uppfatta men de har ingen betydelse för dig.

Processen genom vilken allt fysiskt lärande sker, från att gå och prata, att spela ett instrument eller köra bil kallas sensorisk motorinlärning. Sensorisk motorinlärning är det naturliga sättet som din kropp lär sig och förbättrar. Det sker genom en komplex feedbackprocess mellan din hjärna, muskler och sinnen. Din hjärna styr din kroppsrörelse och får i gengäld information som den omedelbart använder för att förbättra din neuromuskulära aktivitet. Steg för steg hittar din hjärna det mest effektiva och bekväma sättet att organisera kroppens rörelse, samordning, hållning och balans.

Innan du gör första lektionen så läs:
Hur jag får mesta möjliga ut av lektionerna

Du kommer till respektive lektion genom att klicka på respektive länk. Vilket tar dig till en ny sida. Om du vill ladda ner övningen så klickar du på de tre punkterna till höger i det vita fältet.

Stor del av lektionerna föregår liggande på golvet så du behöver en fri golvyta, något att ligga på, filt, yogamatta eller liknade. Det är en fördel att vara barfota när man gör lektionerna.

Gör gärna lektionerna i den ordning de presenteras nedan. Om du känner att du behöver göra de olika variationerna flera gånger så går det bra att pausa uppspelningen och göra mera i din egen takt. Det går också bra att pausa under en lektion för att fortsätta senare.

Varför ljudinspelningar och inte video?/Hur vet jag att jag gör rätt?


Lektion 1. Upptäck dina fötter   (50 minuter)

Här får du chansen att utforska dina fötter och tår. Stor del av lektionen sker sittande på golvet. Har du svårt att sitta på golvet så går det bra att sitta på en stol.

Titta gärna på videon nedan innan du gör lektionen första gången.

Lektion 2. Måla golvet   (55 minuter)

I denna lektion växlar vi mellan att ligga på rygg och mage.

Lektion 3. Trefot   (51 minuter)

Här går vi mer i detalj in på  rörelser i fot och fotleder. Och på slutet experimenterar vi med hur vi kan starta en rörelse från olika delar av kroppen.
Denna övning kan om du vill delas upp i två delar. Efter ca 30 minuter när vi gjort samma sak med båda fötter så går det bra att pausa. Ta en liten provtur och sedan fortsätta senare.

Lektion 4. Förbindelse fot – huvud  (21 minuter)

En kort övning som klargör förbindelsen från foten och uppåt.

Titta gärna på videon nedan innan du gör lektionen första gången.

Lektion 5. Fotens kanter  (ca 40 minuter)

Åter en lektion som fokuserar på rörelse i fotlederna men också mycket på koordination mellan fot och huvud vilket  är av stor  betydelse för vår förmåga att röra oss.

Titta gärna på videon nedan innan lektionen.


När du gått igenom hela programmet så kan du börja om från början eller upprepa de lektioner som du tyckte var mest intressanta.

Du kanske även är intresserad av någon av dess kurser!

För mer info klicka på bilderna!