fbpx

Feldenkrais lektioner inspelade under hösten 2018 i Malmö.

 

Välkommen till det mest avancerade och effektivaste systemet av övningar för hälsoförbättring som någonsin utvecklats. Nu kan du utan ansträngning snabbt förbättra din rörlighet, lättheten i dina rörelser, avslappning och din hållning långt mer än vad som är möjligt  med konventionella övningar och träning.

Dessa övningar utnyttjar Dr. Moshes välkända rörelsesystem för utbildning och dra nytta av de senaste vetenskapliga genombrotten inom biomekanik, neurofysiologi och stressreducering. “Lektionerna” eller övningarna utvecklade av Dr Moshe Feldenkrais är revolutionerande eftersom de kommunicerar direkt med vår hjärna, kroppens kontrollcenter. Det är din hjärna och nervsystemet – inte dina muskler – som avgör hälsan hos din kroppshållning, lätthet och komfort i din rörelse och omfattningen av din flexibilitet.

Processen genom vilken allt fysiskt lärande sker, från att gå och prata, att spela ett instrument eller köra bil kallas sensorisk motorinlärning. Sensorisk motorinlärning är det naturliga sättet som din kropp lär sig och förbättrar. Det sker genom en komplex feedbackprocess mellan din hjärna, muskler och sinnen. Din hjärna styr din kroppsrörelse och får i gengäld information som den omedelbart använder för att förbättra och förbättra din neuromuskulär aktivitet. Steg för steg hittar din hjärna det mest effektiva och bekväma sättet att organisera kroppens rörelse, samordning, hållning och balans.

Feldenkrais övningar heter Medvetenhet Genom Rörelse (MGR) (På engelska Awareness Through Movement (ATM)). De är utformade för att komma åt hjärnans motorcentrum och ge den information din kropp behöver för optimal förbättring. Med dessa anmärkningsvärda övningar kommer ditt nervsystem automatiskt att bilda nya neuromuskulära vägar, vilket skapar förbättrad kroppsbild, hälsa och vitalitet.

Innan du gör första lektionen så läs:
Hur jag får mesta möjliga ut av lektionerna

 

När du klickat på länken för respektive lektion kan du ladda ner lektionen genom att Klicka på de 3 prickarna till höger.

LEKTION 1 

Tisdag 23 augusti:  Sidsittande, sidböjning, rotation med mera.
Undervisad av: Göran Mörkeberg

LEKTION 2

Torsdag 6 september: Fritt val; rulla från rygg till sidan
Undervisat av Göran Mörkeberg

LEKTION 3

Torsdag 13 september: Ryggraden som en kedja
Undervisad av Göran Mörkeberg

LEKTION 4

Torsdag 20 september: Bekvämt på magen
Undervisad av Göran Mörkeberg

LEKTION 5

Torsdag 27 september: Ljusstake. Liggande på rygg 
Undervisad av Göran Mörkeberg

LEKTION 6 (Bonuslektion)

Denna lektion är från 2016 men bör fungera bra ändå. En klassiker.
Båten på foten
Undervisad av Göran Mörkeberg

Lektion 7

Torsdag 18 oktober. Touch
Undervisad av Göran Mörkeberg

Denna lektion skapade jag för en kurs med titeln “Get in touch” just denna version har en annorlunda avslutning än tidigare versioner. Hoppas att den ska vara intressant.

Lektion 8

Torsdag 25 oktober: Förberedelse för skulderstående
Undervisad av Göran Mörkeberg

Denna lektion föranledde en hel de skratt i  gruppen kvällen jag undervisade den. Det är också en lektion som är lite fysiskt utmanande så ta det försiktigt, var inte för ambitiös. På slutet kommer du att rulla från ryggliggande upp till stående på skuldrorna och sedan upp till sittande. Men kom ihåg – du behöver inte komma hela vägen för att ha glädje av lektionen.

Nedan en videoversion av lektionen,

Lektion 9

Torsdag 1 november. Ögonlektion
Undervisad av Göran Mörkeberg

Börjar liggande på rygg och instruktionen att ligga på rygg finns inte med i inspelningen.
Detta är en lite annorlunda lektion än den jag undervisade på torsdagen men mycket snarlik.
Sista 10 minuterna av inspelningen är lite frågor och svar om ögonens funktion.

Lektion 10

Torsdag 8 november. Knippa med skinkorna – gång
Undervisad av Göran Mörkeberg

En rolig lektion i både liggande, sittande, stående och under gång. De sista 10 minuterna av lektionen så jobbar vi 2 och 2 vilket kanske inte går att göra hemma om du är ensam. Men du kan lyssna och säkert ha stor glädje av lektionen ändå.  Mycket nöje.

Lektion 11

Torsdag 15 november. Tvagning
Undervisad av Göran Mörkeberg

En lektion som jag lärt mig av min första feldenkrais lärare Gaby Yaron. Sker i sittande på golvet och liggande på rygg. Du kommer att bli mjukare i höfter och rygg. Ett alternativ till stretching av hamstrings.

Lektion 12

Torsdag 22 november. Rulla huvudet 1
Undervisad av Göran Mörkeberg

En utmanande lektion som väldigt mycket handlar om förmågan att växla mellan att spänna och slappna av olika delar av kroppen. I just denna lektion armar respektive nacke. Om du är lyhörd och inte gör mer än vad du kan kommer du liksom en av deltagarna säger efteråt upptäcka att detta är en fantastisk övning.

Lektion 13

Torsdag 6 december: Förberedelse för att krypa (Hitta skelett)
Undervisad av Göran Mörkeberg

Större delen av lektionen sker liggande på magen. Det kommer ge dig en tydligare bild av ditt skelett och ökad frihet för huvudet samt även påverka din gång på ett positivt sätt.

Lektion 14

Torsdag 13 december: Primära bilder (5 linjer)
Undervisad av Göran Mörkeberg

En lektion som handlar om att använda mentala bilder, fantisera vilket sägs vara väldigt bra för hjärna och då rimligtvis även för vår hälsa.

Du kanske även är INTRESERAD av någon av dessa kurser!

Klicka på bilderna för mer info!