fbpx

Aktuellt

Artiklar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Mer om Moshe Feldenkrais

Moshe Feldenkrais

Föddes i Slavuta i nuvarande Ukraina. Familjen flyttade sedan till  Baranovitz i nuvarande Vitryssland. Vid 14 års ålder lämnade han Moshe 1sitt hem och reste ensam i ett år tills han nådde Palestina. Där arbetade han i flera år framförallt som grovarbetare men även som kartritare och matematiklärare. Han var också aktiv idrottsman (fotboll, gymnastik, jiu-jitsu). I 25-års åldern reste han till Paris där han tog ingenjörsexamen i mekanik och elteknik. Därefter doktorerade han i fysik på Sorbonne. Under tiden på Sorbonne arbetade han tillsammans med Joliot-Curie (Nobelpristagare i fysik) i dennes tidiga atomforskning.

I Paris mötte Feldenkrais också Professor Jigoro Kano, skaparen av den moderna judon. Han var en av de första Europeer som fick svart bälte i judo (1936) och han introducerade judon i väst genom sin undervisning och sina böcker i ämnet.

Efter tyskarnas invasion av Frankrike flydde Feldenkrais till England där han arbetade som vetenskapsman i det brittiska amiralitetet. Han arbetade då med deras antiubåtsvapen och tog patent på ett antal ekolod uppfinningar.

Knäskada

Efter att ha lidit av en handikappande knäskada använde Feldenkrais sin egen kropp som sitt laboratorium.  Och använde sig av sina förvärvade kunskaper tillsammans med sin stora nyfikenhet om biologi, barns utveckling, cybernetik, språkvetenskap och systemteori.

Han lärde sig hantera sitt knä så att han trots skadan kunde göra vad han ville och i denna process utvecklade han ett extraordinärt system för att få tillgång till det centrala nervsystemets fantastiska styrka till att förbättra människans funktion.

”Vad jag är ute efter är inte flexibla kroppar utan flexibla hjärnor”
Moshe Feldenkrais

Feldenkrais studerade intensivt psykologi, neurofysiologi och andra hälsorelaterade ämnen. 1950 återvände han till Israel där han fortsatte att integrera och förfina sina idéer till den metod som blivit känd som Feldenkraismetoden®.

En fantastisk biografi om hans liv fram till 1950 hittar du här.

Kontakta Göran

Har du frågor, vill boka tid eller annat, hör av dig!