fbpx

Aktuellt

Artiklar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om Göran

Göran Mörkeberg har alltid gillat rörelser. Inte så att jag varit speciellt duktig på att röra mig, var aldrig den som blev först vald när det delades upp i lag på rasten i skolan (Inte heller sist) har inte en massa medaljer från tävlingar. Men av någon anledning har rörelse alltid varit en stor del av mitt liv. Och då framförallt löpning. 

Född 1953 och uppvuxen i den lilla by Eskilstorp på Söderslätt så var utbudet av aktiviteter inte så stort. Vi barn skötte oss själva men det var lek och idrott som gällde och en natur med träd att klättra i och otaliga platser för äventyr. Jag har en passion för rörelse och framförallt löpning som grundades här. 

Friidrott

Redan som 10 åring kom jag i  kontakt med Friidrotten i den stora byn Vellinge och under nästan 20 år var friidrott mitt stora intresse. Min egen tävlingskarriär var i stort sett obefintlig utan det blev som tränare och ledare jag fick utlopp för mitt intresse. Detta lede i sin tur att jag gick flera av Friidrottsförbundets tränarkurser blev till sist “Specialinstruktör” i både löpning och hopp.

Det finns få saker som är så inspirerande som att  se glädjen i en persons ögon när de lär sig behärska något nytt.  Fortfarande är löpning och friidrott något jag brinner för och är ute på löpturer regelbundet. Jag använder även Feldenkrais för att hjälpa löpare finna bättre sätt att springa på.

Göran klättrar

Sjukgymnast/Fysioterapeut och Feldenkrais

1982 blev jag färdig sjukgymnast. Därefter arbetade jag på  olika sjukhus, kliniker och som företags sjukgymnast. Från 1989 till 2016 drev jag min egen sjukgymnastik- och feldenkraispraktik.

Hösten 1984 deltog jag i en kurs som förändrade mitt liv. Jag hade anmält mig till en kurs som enligt informationen för kursen skulle det vare en metod som lämpade sig för personer som sysslade med ergonomi, undervisning och liknade. Det var mitt första möte med Feldenkraismetoden.

En helt ny värld öppnades upp för mig, jag tvingades ifrågasätta en massa “sanningar” från både min sjukgymnast- och friidrotts-värld ja rent av  hela min uppfattning om hur man lär sig och lär ut saker. Jag upptäckte att för att förändra saker och lära sig nya saker så är det oftast mycket, mycket effektivare att göra lite, att göra saker långsamt och att vara lyhörd på hur  jag gör. Istället för att som jag hade lärt mig: Ta i, göra mer och göra snabbt.  

När jag efter kursen kom tillbaka till mitt arbete som sjukgymnast så upptäckte jag att det jag lärt mig gjorde mig mycket effektivare i mitt arbeta att hjälpa mina klienter. Att hantera smärta, att återhämta sig efter olyckor, Stroke med mera.  Dessutom blev allt mycket roligare både för mig och klienterna. Här började en spännande resa som pågår än idag, med nya upptäckter om hur jag fungerar och om hur andra fungerar. Jag lär mig nya saker i stort sett dagligen.

Nu och framtiden

När Covid-19 pandemin startade så hade jag vissa tankar på att gå i pension (med ålderns rätt) men har råkat arbeta mer i stället. 

Feedbacken från klienter har fått mig att se att behovet av Feldenkrais är större än någonsin. Därför kommer jag att fortsätta undervisa och sprida Feldenkrais och rörelseglädje på de sätt jag kan. 

Botanisera gärna vidare på sidan, anmäl dig till någon av mina kurser antingen online eller när så blir fallet någon av framtida workshops. Läs något på min blogg. 
Hoppas vi ses framöver.

Jag kommer också att fortsätta att ge mig ut på löpturer, att feldenkraisa, undervisa och ha kul.  

Hoppas vi ses framöver!

/ Göran Mörkeberg  

Görans Feldenkraisresa i korthet

  • Första kontakt och kurs i Feldenkrais metoden 1984.
  • Färdig Feldenkraispedagog 1992 efter att ha gått den första utbildningen i Sverige, någonsin.
  • Jobbat heltid med metoden 1992 – 2016, därefter deltidspension men arbetar mer än halvtid.
  • Här är några av världens ledande feldenkrais pedagoger som jag träffat och inspirerats av genom åren: Gaby Yaron, Ruthy Alon, Miriam Pfeffer, Jery Karzen, Larry Goldfarb, Arlyn Zones, Jeff Haller och Alan Questel.
  • Gått fortbildningar inom metoden och kunde 2006 lägga titeln Assistant Trainer inom Feldenkrais metoden på sin meritlista. Detta innebär att han nu fick lov att undervisa på Feldenkrais utbildningar.
  • Jobbat som Assistan trainer på utbildningar i Sverige, Engalnd och Spanien.
  •  2008 – 2016 organiserade och agerade som Assistant trainer på två utbildningar i Malmö.
  • Anordnar regelbundet fortbildningar för Fedlenkraispedagoger.
  • Parallellt drivit praktik och ordnat en mängd kurser och workshops både i Sverige och utomlands.
Nedan en intervju som gjordes för några år sedan om hur jag kom i kontakt med Feldenkrais. (På engelska)

Kontakta Göran

Har du frågor, vill boka tid eller annat, hör av dig!