fbpx

Aktuellt

På grund av Covid-19 sker all undervisning för tillfället online.
För mer info om aktuella kurser – klicka nedan.

Artiklar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om Göran

Jag har alltid gillat rörelser. Inte så att jag varit speciellt duktig på att röra mig, var aldrig den som blev först vald när det delades upp i lag på rasten i skolan (Inte heller sist) har inte en massa medaljer från tävlingar. Men av någon anledning har rörelse alltid varit en stor del av mitt liv. Och då framförallt löpning. 

Född 1953 och uppvuxen i den lilla by Eskilstorp på Söderslätt så var utbudet av aktiviteter inte så stort. Vi barn skötte oss själva men det var lek och idrott som gällde och en natur med träd att klättra i och otaliga platser för äventyr. Jag har en passion för rörelse och framförallt löpning som grundades här. 

Friidrott
Redan som 10 åring kom jag i  kontakt med Friidrotten i den stora byn Vellinge och under nästan 20 år var friidrott mitt stora intresse. Min egen tävlingskarriär var i stort sett obefintlig utan det blev som tränare och ledare jag fick utlopp för mitt intresse. Redan som 13 åring startade jag min första träningsgrupp med en grupp jämnåriga, något år senare gick jag min första tränarkurs som följdes av många. Genomgick massor av Friidrottsförbundets tränarkurser blev något som på den tiden kallades “Specialinstruktör” i både löpning och hopp.

Större delen av min lediga tid tillbringades på Vellinge idrottsplats för träning eller i någon sporthall. Det finns få saker som är så inspirerande som att  se glädjen i en persons ögon när de lär sig behärska sin kropp. Det är en glädje som senare fick mig att ägna mig åt Feldenkraismetoden (Mera om detta längre fram). Fortfarande är löpning och friidrott något jag brinner för och av och till händer det att jag tar en löptur. Har också en hjälpt en del löpare att hitta ett bättre sätt att springa.

Byggnadsingenjör

När jag inte sysslade med friidrott så tillbringades en del tid i skolan, efter realskolan (Ja jag är så gammal att grundskolan inte fanns i Vellinge när jag var tonåring) så blev det Gymnasiet med utbildning till Gymnasieingenjör och några års arbete som byggnadskonstruktör (något som faktiskt vissat sig varit ganska bra kunskaper nu när jag jobbar med människor).  Men efter några år med konstruktionsberäkningar och ritningar så sadlade jag om. 

Sjukgymnast

Jag hade upptäckt glädjen i att lära folk röra sig bättre på idrottsplatsen under friidrottsträningar (samt att jag tycktes ha en viss fallenhet för detta) och tänkte att det vore trevligt att jobba med människor istället för byggnader och ritningar.

Så 1979 började jag på sjukgymnast utbildningen i Lund och  blev färdig sjukgymnast januari 1982. Från 1982 till 1989 arbetade jag på olika sjukhus och olika kliniker samt som företags sjukgymnast för att 1989 starta egen sjukgymnastpraktik i Trelleborg och senare i Malmö. Arbetade som privatpraktiserande sjukgymnast 1989 – 2016.

Feldenkrais

Hösten 1984 deltog jag i en kurs som förändrade mitt liv. Jag hade anmält mig till en kurs  i Malmö i något som hette Feldenkrais metoden. Enligt reklamen för kursen skulle det vare en metod som lämpade sig för personer som sysslade med ergonomi, undervisning med mera så det lät ju spännande.

Vilket det också var, men det var också väldigt annorlunda. En helt ny värld öppnades upp för mig, jag tvingades ifrågasätta en massa “sanningar” från både min sjukgymnast- och friidrotts-värld ja rent av  hela min uppfattning om hur man lär sig och lär ut saker. 

Jag upptäckte att för att förändra saker och lära sig nya saker så är det oftast mycket, mycket effektivare att göra lite, att göra saker långsamt och att vara lyhörd på hur  jag gör. Istället för att som jag hade lärt mig: Ta i, göra mer och göra snabbt.  

När jag efter kursen kom tillbaka till mitt arbete som sjukgymnast så upptäckte jag att det jag lärt mig gjorde mig mycket effektivare i mitt arbeta att hjälpa mina klienter. Att hantera smärta, att återhämta sig efter olyckor, Stroke med mera.  Dessutom blev allt mycket roligare både för mig och klienterna.

Här började en spännande resa som pågår än idag, med nya upptäckter om hur jag fungerar och om hur andra fungerar. Jag lär mig nya saker i stort sett dagligen.

Familj

1980 träffade jag mitt livs stora kärlek och vi har tillsammans 2 fantastiska barn och 3 underbara barnbarn. Min fru är liksom jag Feldenkraispedagog och vi bor sedan drygt 10 år i Malmö.

Vad jag gjort med Feldenkrais

Som jag berättat så kom jag 1984 i kontakt med Feldenkrais metoden och blev Feldenkraispedagog 1992 efter att ha deltagit i den första utbildningen i Sverige.  Sedan dess har jag jobbat heltid med metoden.  Som leg. sjukgymnast var det okay att arbeta med metoden och det har jag gjort som privatpraktiserande sjukgymnast fram till 2016. 

Genom åren har jag gått ett otal fortbildningar inom metoden och träffat många av världens ledande pedagoger såsom: Gaby Yaron, Ruthy Alon, Mirriam Pfeffer, Jerry Karzen, Larry Goldfarb, Arlyn Zones, Jeff Haller, Alan Qustel med flera. 

Detta ledde till att jag 2006 kunde lägga titlen Assistant trainer inom Feldenkrais metoden på min meritlista. Vilket innebar att jag kunde undervisa på Feldenkrais utbildningar. Vilket jag har gjort i Sverige, Englan och Spanien.  Jag var under åren 2008 – 2016 organisatör och assistant trainer på två utbildningar i Malmö.  Annordrar också regelbundet fortbildningar för feldenkraispedagoger.

Parrallet med detta har jag drivit min praktik och ordnat ett otal kurser/workshop både i Sverige och utomlands.

Framtiden

På grund av landstingets regler och att jag jobbade lite väl mycket så sa jag upp avtalet med Skånes landsting och har sedan dess arbetat från hemmet med individuella feldenkrais lektioner samt kurser/workshop. 

När Covid-19 pandemin startade så hade jag vissa tankar på att gå i pension (med ålderns rätt) men så har inte blivit fallet utan jag har snarrare arbetat mer. 

Behovet av Feldenkrais är  nämligen om möjligt större än någonsin. Fedebacken från klienter tyder på detta och dessutom är det lika givande att se hur människor lyser och strålar efter en Feldenkrais lektion som det var när jag som ung friidrotts tränare så glädjen i ungdomarnas ögon då kände glädjen i att kunna göra ett perfekt längdhopp, känna glädjen i att kunna springa på snabbare än tidigare på ett behagligt och härligt sätt. 

Därför kommer jag att fortsätta att undervisa och sprida Feldenkrais och rörelseglädje på de sätt jag kan. 

Botanisera gärna vidare på sidan, anmäl dig till någon av mina kurser antingen online eller när så blir fallet någon av framtida workshops. Hoppas vi ses framöver.

Jag kommer också att fortsätta att ta en löptur då och då, att feldenkraisa, undervisa och ha kul.  

Tack för att du tog dig tid att läsa. 

Göran Mörkeberg

Kontakta Göran

Har du frågor, vill boka tid eller annat, hör av dig!