fbpx

Din självbild, kan den förändras?

Din självbild, kan den förändras?

Din självbild, kan den förändras?

Det korta svaret på ovanstående fråga är, JA!

Under min skolgång så var det värsta jag visste att tala inför mer än en person (vilket sägs vara vanligt). Jag såg mig själv som en väldigt blyg person. Idag har jag inga svårigheter att tala inför 100 okända personer. Hur skedde denna förändring har jag ibland undrat?

Jo min självbild förändrades!
Jag ska berätta hur detta hände men först lite om vad Moshe Feldenkrais sagt om självbild.

Så här skriver Moshe angående vårt beteende och vår självbild i en artikel 1964:

”Människors beteende bygger på den självbild som de har skapat för sig själva. Följaktligen, om man vill ändra sitt beteende, kommer det att vara nödvändigt att ändra bilden”

Så vad är självbild? Moshe menar att det i huvudsak är en bild av vår kropp, dess form och förhållandena mellan kroppsdelar, vilket betyder var i rummet våra kroppsdelar befinner sig, samt vår kinestetiska känsla av vår kropp.  Han påpekar också att i självbilden ingår också känslor, emotioner och tankar. Tillsammans bildar allt detta vår självbild.

Moshe talar även hur självbilden skapas. Enligt Moshe så upplever de flesta av oss att vi går, talar och agerar på vårt eget unika och oföränderliga sätt och att det till stor del är medfött. Men är det verkligen så?

Självbilden skapas

Nej, utan i stort sett allt som är centralt för mänskligt beteende kan man bara lära sig under en lång period: att gå, att tala, att se ett foto eller en målning i tre dimensioner med mera – själva rörelserna, attityden och språket förvärvas helt och hållet i enlighet med de tillfälliga omständigheterna på ens födelseplats och miljö.

Med andra ord vår självbild är något som skapats, något vi lärt oss. Så vi kan lära om både när det gäller hur vi rör oss, hur vi tänker, våra attityder och därigenom förändra vår självbild.

Förändring av min egen självbild

Min självbild började förändrads när jag genom friidrotten upptäckte jag att jag kunde lära mig att hoppa, kasta och springa både längre, högre och snabbare än vad jag trott och att det var väldigt kul. När jag sedan blev tränare så upptäckte jag att det faktiskt var kul att lära andra samma saker. Jag förstod att jag hade något att dela med mig av.

Men det var först när jag kom i kontakt med Feldenkrais metoden som jag förstod det klara sambandet mellan självbild och hur jag agerar. Samt fick ett redskap för att förändra mitt sätt att röra mig på, att bryta vanor. Vilket i sin tur förändrade mitt sätt att tänka, att känna och uppleva omvärlden.

Jag kommer att tala mer om detta tisdagen den 15 oktober på Zoom. Och naturligtvis blir det en hel del rörelser.  Läs mer och anmäl dig här>>

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!