Innan du gör första lektionen läs igenom nedanstående nycklar. För att få mesta möjliga utbyte av lektionerna.
Några viktiga nycklar till lektionerna
Att starta
När du gör MGR lektioner på golvet så leta reda på en plan och fast yta att ligga på. Använd en inte allt för mjuk matta så att det är bekvämt för dig. Tag av skor, använd bekväma kläder och du kan också ta av eventuella glasögon.
Lyssna till inspelningen
Varje övning innehåller kommentarer som kan förklara avsikten bakom rörelserna eller rikta din uppmärksamhet på specifika sensationer. Fortsätt att göra rörelserna när du lyssnar till eventuella kommentarer.
Gör varje rörelse långsamt (om inget annat anges)
Att lära nytt kräver att man tar sig tid att känna vad man gör. Genom att göra rörelserna sakta kan du upptäcka onödiga ansträngningar och spänningar. Din hjärna kommer då automatiskt att skapa mer flexibilitet och mera behagliga rörelser.
Försök att inte vara så “duktig”
Din framsteg kommer att vara större och gå snabbare om du glömmer bort att tävla eller försöker att lyckas. MGR övningarna är ibland väldigt enkla, ibland mera komplicerade. Att försöka vara bäst kommer bara att besegra sitt syfte. När du försöker hårt, använder du mer ansträngning än nödvändigt.
Minska onödig ansträngning
Mindre muskulär ansträngning kommer att ge dig mer fysisk nytta. Din hjärna kan upptäcka skillnader lättare när dina sinnen är mindre stimulerade.
Små, långsamma och enkla rörelser gör att du kan upptäcka användningen av onödiga ansträngningar och släppa spänningar, din hjärna får den information som behövs för att förbättra dina rörelser.
Gör bara det som är lätt
De flesta av oss anstränger oss till det yttersta även om det innebär smärta och obehag. Press dig själv till gränsen kan vara regeln i konventionella övningar, men med sensoriska motoriska övningar är bekväma och enkla rörelser grundläggande. Medan du gör en övning, var uppmärksam på kvaliteten på rörelsen och GÖR ENDAST VAD SOM KÄNNS LÄTT OCH BEHAGLIGT. Din hjärna kan hjälpa din kropp att förbättras mycket mer med små och lätta rörelser än med stora där du stretchar och tar i.
Gör det i din egen takt
Du kanske tycker att vissa rörelser känns speciellt bra, och du är fri att stoppa inspelningen och göra rörelsen fler gånger och sedan fortsätta. Samma sak om du känner att du behöver en längre paus än vad som finns inlagda i inspelningen.
Begränsningar
Ibland kan smärta, skador eller fysisk begränsning störa din förmåga att träna. Du kan fortfarande utnyttja träningen genom att göra varje rörelse extremt liten och långsam. Sensoriska övningar är idealiska för att hjälpa din kropp att läka och reparera sig själv. Bara gör det lilla som känns bekvämt och enkelt. Du kan också prova rörelsen i din fantasi. Denna teknik kallas visualisering.
Och om du inte kan inta den position som du blir instruerad att inta i lektionen så hitta en position som är så lik den som möjligt.
Visualisering
Forskning har visat att när du visualiserar (eller tänker) en rörelse skickar din hjärna i huvudsak samma budskap till dina muskler som den skickar när du faktiskt gör rörelsen på riktigt. Den enda skillnaden är att meddelandena inte är tillräckligt starka för att få dina muskler att dra ihop sig. För att visualisera rörelserna i en övning, stäng bara dina ögon och gör rörelserna i fantasin, Visualisering är ett kraftfullt verktyg och kan vara lika effektivt och legitimt som att fysiskt göra rörelserna.
Undvik smärta och obehag
Du bör aldrig uppleva obehag eller smärta när du gör en övning. Smärta är en indikation på fysisk irritation. Om du upplever något fysiskt obehag, gör varje rörelse extra liten, extra försiktigt och extra lätt, eller gör bara rörelsen i fantasin. Obehag efter en övning kan vara en indikation på att du använde mer muskelkraft än vad som behövs. Nästa gång du gör en övning, var noga med att hålla dig väl inom din kropps naturliga komfortzon.
Om du har någon sjukdom
Rådgör med din läkare om du är tveksam. Övningarna göres på eget ansvar.