fbpx

Feldenkrais för ögonen

Feldenkrais för ögonen
Feldenkrais för ögonen
Se bättre

Min första kontakt med Feldenkraismetoden ligger mer än 30 år tillbaka i tiden men jag minns det fortfarande. Jag deltog i en 5 dagars kurs och det var en omvälvande upplevelse som verkligen förändrade mitt sätt att se på saker och ting. Trots att kursen inte hette “Feldenkrais för ögonen” så påverkade det mina ögon i allra högsta grad. .

Det var mycket som kändes nytt och ovant för mig men den största förändringen skedde med mina ögon.

Jag hade vid det tillfället använt glasögon dagligen i nästan 10 år. Glasögon började jag med då jag hade haft problem med huvudvärk och optikern upptäckte att jag hade ett lätt brytningsfel. När jag använde glasögon så fick jag väldigt sällan huvudvärk och var nöjd med detta. Skulle jag glömma att ta på glasögonen på morgonen så kom huvudvärken som ett brev på posten (på den tiden fungerade postverket) och höll i sig hela dagen.

Kunde lägga glasögonen

En kväll när jag i bilen var på väg hem från min första feldenkraiskurs så insåg jag att jag inte använt glasögonen under dagen och jag kunde dessutom inte hitta dem. Jag klarade mig 3 månader utan att använda glasögon. Sedan kände jag att jag behövde dem igen, men inte så ofta som tidigare. Ett år senare hade jag möjlighet att återigen deltaga i en kurs vilket medförde att  jag behövde glasögon ännu mer sällan. Och efter det att jag startade på feldenkraisutbildningen 1988 så var jag helt utan glasögon i ca 20 år. Mycket tack vare Feldenkrais och de kurser jag regelbundet anordnar för att hjälpa människor med stressade ögon. 

Först när jag passerat 50 med några år behövde jag läsglasögon och fortfarande vid 64 års ålder har jag endast glasögon när jag ska läsa. Huvudvärk är numera väldigt sällsynt, minns faktiskt inte när jag hade det senast.

Så vad var det som hände?

Vi tänker sällan på att ögonen kan röra på sig, vi har ett antal muskler som styr ögonen, vart vi riktar dem och hjälper oss att fokusera när vi så behöver. Dessa muskler behöver precis som alla andra muskler i kroppen användas vilket vi ibland glömmer bort. Speciellt om vi använder glasögon har vi en tendens att inte aktivera ögonmusklerna på optimalt sätt.

Dessutom påverkas resten av kroppen av vad jag gör med ögonen, det är i många fall ögonens rörelse som styr resten av kroppen. Det är också så att spända ögonmuskler ger spända nackmuskler.

Och det som skedde var att jag lärde mig att använda mig själv och mina ögon på ett bättre sätt. Jag lärde mig att röra mina ögon när så behövdes. Som bonus blev min nacke ledigare och förmodligen var det huvudorsaken till att min huvudvärk försvann.

Vill du prova feldenkrais så kolla min sida med fria lektioner. 

Eller testa onlinekursen Ögon och rörelse

Flera inlägg om ögon>>

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!