fbpx

Fötter, fråga doktorn

Fötter, fråga doktorn

I morse (2017-01-12) så såg jag att nästa program av fråga doktorn skulle handla om fötter. Intressant, vad kan de tänkas säg? Ska jag vänta tills efter programmet eller är det bättre att berätta för dem vad jag tycker före? Jag bestämde mig för att skriva till dem redan nu, då jag befarar att de kanske inte har samma åsikter om skor som jag.
Här nedan kan du se vad jag skrev.  Fråga doktorn programmet om fötter sänds 16/1 2017.

Hej.
Såg just på ert senaste program där ni på slutet berättar att nästa program ska vara ett specialprogram om fötter. Ser fram emot detta då fötter är viktigt och ett av mina specialintressen och dåliga/felaktiga skor är orsak till mycket lidande.

Jag blir dock lite konfunderad då ni avslutar med att säga att det är viktigt med uppbyggda och stadiga skor.  Jag har av erfarenhet lärt mig motsatsen. Nu kanske jag föregriper ert program men vill gärna göra er uppmärksam på att uppbyggda skor inte är speciellt fotriktigt.

Har varit sjukgymnast sedan 1982 och träffat 1000 tals klienter. Genom åren har jag lärt mig att uppbyggda skor tyvärr har en stor del i många besvär. Förutom naturligtvis fotbesvär så påverkar skors uppbyggnad allt där ovanför negativt.

”The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art.” Leonardo da Vinci.

Det är kloka ord. Om man tittar på vår kropps anatomi i allmänhet och fötterna i synnerhet så är det som Leonardo säger ett mästerverk. Men om man tittar på de flesta skor så gör de allt för att förhindra mästerverket att fungera.

En av de saker som moderna skor har är en klack. Den mänskliga foten är i ståendet plan och resten av kroppen är konstruerad för detta. Höjs hälen upp så rubbas jämvikten.
Jag har genom åren sett väldigt många dåliga knän, höfter, ryggar och nackar som beror på att man bär skor med klack.
En 2 cms klack motsvarar att man höjer ena sidan av Turning torsos grund (ett 192 m högt hus i Malmö) med ca 2 m. Det hade fått katastrofala följder vilket det också får på människans kropp.

Nästa sak som ställer till det för oss är det uppbyggda fotvalvet som de flesta skor är försedda med. Detta förhindrar fotens normala rörlighet och dämpningsförmåga. Vårt fotvalv fungerar på samma sätt som alla andra valvkonstruktioner, t.ex. ett brospann. Lasten på bron föres från vägbanan ner i marken på ömse sidor. Om man skulle placera en stötta motsvarande skornas uppbyggnad så fungerar inte konstruktionen och kollapsar. Samma sak sker med vår fot i en uppbyggd sko. Kraften kommer inte ner där den ska, dvs. i häl och framfot. Fotens muskler får/kan inte arbeta som de ska och försvagas. Följden blir fotproblem och på sikt problem längre upp.

En annan konstruktionsdetalj som man ser på många skor är en så kallad toespring, det betyder att främre delen av sulat böjs uppåt. Detta gör man för att sulan ofta är så hård att den inte böjs tillräckligt för att foten ska kunna avvecklas på ett naturligt sätt. Denna toespring påverkar oss på flera sätt, de allvarligaste är:

När främre delen av foten böjs uppåt så blir det en uttöjning av alla strukturer på fotens undersida vilket omöjliggör en normal funktion. Och inte minst viktig är att det blir väldigt svårt för vår stortå (som är viktig för balansen och frånskjutet) att ge oss det stöd vi behöver då den ju inte får kontakt med underlaget.

Sist men inte minst så har vi problemet med att nästan alla skor i en vanlig skoaffär har alldeles för trång tåbox. En naturlig fot är som bredast längst fram. Hur många skor ser ut så? Därför måste fötterna anpassa sig till skorna när det borde vara tvärt om.

Vi behöver skor (speciellt under den kalla årstiden) för att skydda våra fötter. Men en bra sko måste ge foten och resten av kroppen möjlighet att fungera på ett naturligt sätt vilket tyvärr inte är fallet med de flesta skor som finns på marknaden.

Hur ska en bra sko se ut?

Platt, ingen klack eller hålfotsuppbyggnad. Så tunn sula som möjligt för foten ska kunna röra sig. Rymlig tåbox. Sådana skor finns men är svåra att hitta.

Sedan måste man vara medveten om att det krävs också en stor försiktighet om man byter till fotriktiga skor (se ovan) eftersom vi under årtionden haft våra fötter fängslade i olämpliga skor så flesta människors fötter är försvagade och missformade. Därför kan man inte helt plötsligt kasta de gamla skorna utan det krävs rehabilitering av fötterna. Det finns också en del sjukdomsfall där det krävs speciella åtgärder.

Det blev ett ganska långt brev men jag hoppas att ni har tid att läsa det. Jag har skrivit mera om fötter som finns att läsa här>

Kan också rekommendera en fantastisk bok i ämnet: Moderna skor och plågade fötter av Helle Gotved.

Skor är förmodligen en av de uppfinningar som skadar människor mest och jag hoppas att ert program kan få folk att bli lite klokare och inte fortsätta gå omkring i skor som hindrar fötterna att göra de de kan och ska.

MVH

Göran Mörkeberg

Ska bli intressant att se programmet. Såg programmet men ingen reaktion på mitt mail varken då eller senare.

Det kan vara bra att lära sig mer om fötter:

 

2 reaktioner på ”Fötter, fråga doktorn”

  1. Hej Göran!
    Tack för att du tar dig tid att sprida detta viktiga budskap. Väldigt bra skrivet. Hoppas att de tar någon notis om det och kanske lägger de in en alternativ vinkling. De ändrar väl knappast sin ståndpunkt men kanske får nåt att tänka på.
    Mvh Mathias Eriksson

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varför har vi en hjärna?
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!