fbpx

Din andning berättar mycket om hur du mår!

Bild av Göran Mörkeberg
Göran Mörkeberg
Kategorier
Din andning berättar mycket om hur du mår!

Din andning berättar mycket om hur du mår!

Vår andning återspeglar varje känslomässig eller fysisk ansträngning och varje störning” Moshe Feldenkrais

Genom att observera någons andning (eller sin egen) kan man utläsa mycket om personens sinnestillstånd, om personen är i vila eller nyss ansträngt sig, med mera. 

Allt vi gör, upplever, utsätts för påverkar vår andning. Är jag stressad eller orolig så reflekteras det i mitt sätt att andas. Tar jag trapporna upp till min bostad på 7:e våningen så är min andning annorlundajämfört med om jag tar hissen.

Stress påverkar andningen
När vi blir stressade eller jobbar hårt så använder vi ofta muskler som vid vila inte är engagerade för att vi ska kunna andas. Det är muskler kring bröstkorgen, skulder- och nackmuskler. Även våra buk- och ryggmuskler.

Detta är väldigt bra och praktiskt om vi utsätts för kortvarig stress eller ansträngning (vilket ofta var fallet för 100-tals år sedan) men i dagens moderna samhälle så är stressoerna så många att vi lätt fastnar i stressen. Om stressen eller ansträngningen kvarstår så leder det till spänningar i dessa muskler och vårt stressade sätt att andas blir en vana. Vi fortsätter att andas så även i vila vilket kan ge en massa oönskade effekt som spänningshuvudvärk, ont i nacken, käk besvär, ryggont med mera.

Kan påverkas
Men den goda nyheten är att det går att göra något åt detta. Feldenkrais metodens ”Medvetenhet-genom-rörelselektioner (MGR) kan ge dig redskap att bryta detta stressmönster.
Vissa MGR-lektioner fokuserar specifikt på vår andning och hur vi andas. Andra mera på hur olika ställningar och rörelser påverkar vår andning. Vi får chansen att lära oss hur vår andning påverkas av olika aktiviteter och hur vi kan påverka hur vi mår genom att förändra hur vi andas.

En liten övning
Här ör en kort övning som du kan prova. Lägg dig på rygg på golvet, gör det bekvämt för dig (En mjuk matta, det går att göra i sängen också men effekten blir större om du ligger på ett lagom fast underlag).

Om det känns bekvämt så ha benen utsträckta om det är bekvämare för dig kan du ha dem böjda och fotsulorna i golvet så gör du det. Om du behöver så ha något under huvudet.

Börja med att observera din andning. Vad lägger du märke till? Känner du ut- eller inandningen tydligast? Hur snabbt/långsamt andas du?  Storleken på dina andetag? Känns din andning behaglig? Kan du känna någon rörelse i bröstkorgen? I magen? Eller kanske på sidorna av bröstkorgen? Lägg märke till om du kan känna någon rörelse bak på ryggen, kanske din kontakt med golvet förändras i takt med andningen?

Var har du placerat dina händer? Lägg dina händer någonstans på bröstet. Förändras andningen när du gör det? Observera hur bröstkorgen rör sig i takt med andningen. Lägg nu i stället händerna på nedre delen av magen och observera om här är någon rörelse när du andas ut respektive in.

Böj på båda benen och placera fotsulorna i golvet (om du inte redan har dom så) Placera nu ena handen på nedre delen av magen och andra handen på bröstet. Tag några normala andetag och lägg märke till hur det rör sig under respektive hand.

Pausa och gör sedan 5 andetag när du vidgar magen på inandningen mot handen som ligger på magen. Hur känns detta?

Pausa och därefter tag 5 normala andetag då du vidgar bröstkorgen mot handen som ligger här. Är det annorlunda? Kanske ena sättet lättare?

Pausa och se nu om du kan föra in dina händer en liten bit in under svanken. Prova sedan att dirigera din inandning i riktning ner mot svanken. Hur känns detta?

Pausa och bara lyssna på din andning. Har något förändrats?

Detta är bara ett av många olika sätt som vi kan leka med vår andning, bli mera medvetna om den och på ett enkelt sätt låta andningen hitta sin naturliga rytm och omfång.

Det fantastiska med detta är att nu när du rullar över på sidan, lugnt och behagligt tar dig upp till sittande och sedan till stående så kommer du att känna dig mera avspänd, lugnare, rakare och längre.  

Inte så svårt och det fungerar alltid!
Svårare än så här behöver det inte vara. Feldenkraisa då och då för bättre hälsa.

Jag passade också på att göra en video med denna lilla övning. 

 

https://feldengood.se/kurser-shop/gunga-rulla-ma-battre-23/Som du ser så var kameramannen inte riktigt vaken men jag tror inte det har så stor betydelse, det räcker att lyssna och följa instruktionerna.

Om du vill göra mera Feldenkrais så passa på tisdagar mars – maj under våren 23.  Då jag undervisar på Zoom kl 19:00. 

Ett svar

  1. Hej Göran! Tack för den här lilla rörelsen! Kram från Marja-Leena. Jag kommer att lyssna din kvällsFeldenkraislektion imorgon pga att vi går på teater i Göteborg ikväll (en julklapp från min man). Hoppas jag KAN betala den! Annars betalar jag den samtidigt med nästa lektion som är i februari. Jag är så otroligt dålig med betalningar. Försöker och försöker, men den sista delen funkar bara inte. Ha det så bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varför har vi en hjärna?
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!