fbpx

Självmedvetenhet och hälsa med Feldenkrais! Min Historia

Självmedvetenhet och hälsa med Feldenkrais! Min Historia

Har du någonsin hört talas om Feldenkrais? Om inte, är det hög tid att utforska denna unika metod som går bortom bara kroppens rörelser. Självmedvetenhet och hälsa med Feldenkrais handlar om hur rörelser, tankar, känslor och förnimmelser samspelar och påverkar vårt sätt att agera.

Vad är Feldenkrais?

Ofta   beskrivs Feldenkrais som en metod för att förbättra rörelser, vilket stämmer men om man begränsar beskrivningen till detta så missas dess djupare innebörd. Rörelse är visserligen verktyget vi använder, men metoden sträcker sig långt bortom det fysiska. Genom Feldenkrais påverkar vi hur vi tänker, känner och förnimmer vår omgivning och oss själva. Det handlar om agerande i dess bredaste bemärkelse – där tankar, känslor och fysiska rörelser är oupplösligt sammanlänkade.

Det finns två sätt att tillgodogöra sig Feldenkraismetoden på:

  1. Funktionell Integrering (FI): En ”hands-on” del där Feldenkrais pedagogen guidar dig med beröring så att du kan upptäcka: omedvetna vanor och spänningar.
  2. Medvetenhet Genom Rörelse (ATM): En verbal del som kan användas individuellt eller i stora grupper, där deltagarna instrueras att utforska rörelsemönster.

För mer info se här>>
Metoden används globalt och är erkänd inom vetenskapen för sina fördelar.

Min första kontakt med Feldenkrais

Min resa med Feldenkrais började av ren nyfikenhet för ca 40 år sedan, och vilken fantastisk upptäckt det har varit! Vid den tiden arbetade jag som fysioterapeut och upptäckte snabbt att metoden förbättrade min förmåga att hjälpa klienter.

Tidigare låg mitt fokus på att vara experten som skulle lösa klienternas problem. Men Feldenkrais lärde mig något mycket värdefullt: att ge människor verktygen att hjälpa sig själva! Jag insåg att jag inte kunde vara specialist på andras kroppar – men jag kunde hjälpa dem att bli specialister på sin egen.

Att känna sig själv

Vi är de enda som lever i våra kroppar. Bara vi kan känna hur våra rörelser, tankar och vanor påverkar oss.  Självmedvetenhet och hälsa med Feldenkrais handlar om att öka denna medvetenhet och respektera vad kroppen säger till oss. Genom detta kan vi må bättre på många plan.

Lärande och omprogrammering

Människan är unik på det sättet att vi lär oss enormt mycket under livet. Tyvärr lär vi oss ibland på sätt som inte är optimala. Vi utvecklar ovanor – till exempel att alltid stå på ena benet eller sitta med en dålig hållning – som kan leda till smärta och problem.

Feldenkrais hjälper oss att ”omprogrammera” vår mjukvara (hjärnan) för att förändra vår hårdvara (kroppen). Ibland kan dock kroppens ”hårdvara” vara skadad och behöva medicinsk hjälp, som en ny höftled eller hjärtklaff. Men även då kan Feldenkrais vara till hjälp genom att hjälpa dig att hantera den nya situationen.

Min egen erfarenhet

Under de senaste + 40 åren har Feldenkraismetoden varit mitt huvudsakliga redskap när jag jobbat med klienter. Här är några exempel på vad jag jobbat med:

  • Idrottare som fått hjälp efter skador eller för att förbättra sin teknik.
  • Problem med rörelseapparaten såsom rygg-, nack-, fot- och knäproblem.
  • Kroniska och långvariga smärttillstånd.
  • Neurologiska sjukdomar.
  • Stressproblematik.

Tusentals människor har jag träffat, och även om underverk inte sker varje dag, har jag lyckats hjälpa de flesta.

Personligen har metoden varit ovärderlig, särskilt de senaste månaderna då jag haft ryggbesvär och smärta som ibland strålar ut i vänster ben. Tyvärr överensstämmer röntgenfynd inte med de kliniska symtomen, så traditionell vård har inte kunnat erbjuda hjälp. Smärtlindrande medicin gör det värre då de döljer signaler som berättar för mig när jag behöver byta ställning.

Tack vare Feldenkrais kan jag göra det mesta jag vill – så länge jag är lyhörd för kroppens signaler. Jag kan springa, hoppa och träna styrka, men jag måste vila och byta position när kroppen säger till. Min bedömning är att det är ett diskbråck som kommer och går, och med fortsatt Feldenkrais-träning och stor lyhördhet blir det sakta men säkert bättre.

Hjälper Feldenkrais?

Mitt svar är ja. Självmedvetenhet och hälsa med Feldenkrais hjälper – men hur mycket beror på vad du söker hjälp för och natyurligtvis hur mycket tid du ger metoden. Om det finns skador som behöver medicinsk behandling, behövs naturligtvis även andra insatser. Men Feldenkrais kan alltid lära dig nya sätt att hantera din kropp och din vardag.

Så varför inte prova? Ge dig själv en chans att upptäcka vad din kropp är kapabel till – och börja resan mot ett lättare och friare rörelseliv! Kolla vår webbshop>>

Forskningsreferenser:

  • Hillier, S., & Worley, A. (2006). The effectiveness of the Feldenkrais Method: A systematic review of the evidence. Physical Therapy Reviews, 11(4), 238-245.
  • Eikmeier, C., & Sanner, A. K. (2019). Movement Quality and Music-Making Practice: On the Relationship between the Feldenkrais Method and Musical Improvisation. Journal of Music Education and Research, 41(2), 211-229.
  • Mölders, C., & Araújo, L. S. (2020). Does engagement with the Feldenkrais Method influence body awareness, motivation, and self-regulation of adolescent dancers? A case study during the Covid-19 pandemic. Research in Dance Education, 21(3), 287-304

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varför har vi en hjärna?
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!