fbpx

Bättre fötter 2

Bättre fötter 2

Skor – för bättre fötter? Eller rent av barfota?

Vad sker när man placerar en mänsklig fot i något så onaturligt som ett par högklackade skor? En fot som är skapt för en platt värld.

Varför inte göra ett litet experiment?

Tag av dig skorna och bara stå en stund på golvet. Observera hur tyngden fördelas på dina fötter, efter en kort stund kan du låta din uppmärksamhet vandra högre upp. Knä, höfter, rygg och nacke. Hur känns din andning? Gå sedan runt i rummet och lägg märke till hur detta känns.

Sedan tar du på dig ett par skor med klack och gör samma process. Det behöver inte vara högklackat om du inte har några sådana. Du kan också ställa dig med hälarna på två lika tjocka böcker om du inte hittar några högklackade skor. Det blir dock lite svårare att gå med böcker under fötterna.

Om du inte tillhör dem som lever större delen av sitt vakna liv i högklackat så är det förmodligen inte så svårt att avgöra vilket alternativ som är behagligast.

Hur påverkas vi av en klackförhöjning?

Med min bakgrund som byggnadskonstruktör så kan jag inte låta bli att dra paralleller med hus och vårt skelett. Tänk dig Turning torso: http://sv.wikipedia.org/wiki/Turning_Torso Sveriges högsta hus: 190,4 m jämfört med en 190 cm lång människa. 

Vi höjer hälen med 20 mm vilket är en väldigt moderat klack det skulle motsvara att vi höjde ena sida av turning torsos grund med 2 m. Det är inte så svårt att räkna ut att det skulle få katastrofala följder för Malmös stolthet.

Människan på höga klackar

Nu är ju naturligtvis inte människan en statisk konstruktion och vi kommer inte att falla omkull på grund av en klack på 20 mm eller ens det dubbla. Vi människor har en fantastisk förmåga att anpassa oss till olika omständigheter. Men är denna anpassning något som vi mår bra av? Och är den ens nödvändig?  Behöver någon människa gå omkring i skor med klack?

Belastning på fot med klack
Belastning

Bilden här intill visar hur belastningen på foten förändras om man går i högklackat.

Och detta är bara en av många följder av högklackat. Om man höjer hälen bara en liten bit så måste det ske förändringar i nacke, rygg, höfter, knä och inte minst i foten. I foten kommer hälen och framfoten att närma sig varandra och detta får till följd att plantar fascian förkortas. http://en.wikipedia.org/wiki/Plantar_fascia

Om detta sker ofta och under lång tid så blir plantar fascian känsligare och sådana besvär som hälsporre kan uppstå. Fotens elasticitet och styrka påverkas naturligtvis också vilket ger en försämrad funktion. En annan effekt är att hälsenan blir förkortad, och en fungerande hälsena är nödvändig inte minst vid idrottsutövande.

Påverkar hela kroppen

höga klackar dåligt för fötter
Klackens påverkan högre upp

Naturligtvis sker det justeringar på alla nivåer i kroppen och knappast positiva. I en studie av D. Casey Kerrigan på Harvard University som publicerades i Lancet maj 1998 visades att kvinnor som gick barfota respektive med  en sko med 5 cm:s klack fann man en ökning av belastningen i knäets centrum på 23 % när man använde skor med klack.

Även längre upp i rygg och nacke sker det stora förändringar. Se bilden hur kroppsformen förändra med en liten klackförhöjning.

Vad styr vårt skoval?

Men tyvärr så är det andra faktorer än välbefinnande och sunt förnuft som styr vårt val av skor.

Modet med höga klackar lär ha sitt ursprung från Ludvig den 14 hov. Då kungen var kort så fick han sin skomakare att göra klackar på skorna.  Och ett nytt mode var ett faktum.

I dag är det ju framförallt kvinnor som har höga klackar (Det sägs vara vackert och sexigt) men nästan alla skor har en klackförhöjning, både dam och herrskor.

Varför har våra skor klack?

platta skor - bättre fötter
Platta skor
Bättre fötter med rätt sko
Sko utan klack

Det finns absolut inga biologiska eller medicinska skäl till detta (vad jag vet). Hade det varit meningen att vi skulle gå på tå så hade våra fötter sett annorlunda ut. Det är förmodligen vanor, mode, okunskap som gör att det finns klackar på våra skor. Lyckligtvis så tycks en förändring vara på gång inte minst genom den barfota rörelse som är på frammarsch. Flera sportskor har nu sk. 0-drop. Dvs. att häl och framfot är på samma nivå.

Så det är bara att välja.

Men för att kunna välja med förnuftet måste vi öka vår förmåga att känna små förändringar och därigenom upptäcka vad som är bra för oss. (FELDENKRAISA) Först då kan vi göra våra egna val.

Sedan är förstås frågan om hur vi ska hitta skor som vi trivs med och mår bra av. För tyvärr lever ju de flesta av oss i ett klimat som kväver någon form av skydd för våra fötter ganska stor del av året.

Läs gärna även: Bättre fötter del 1.

Lär dig mer om dina fötter!

3 reaktioner på ”Bättre fötter 2”

    1. Göran Mörkeberg

      Hej Lars.
      Nej jag har inte haft förmånen att dansa argentinsk tango men jag har hört att klack tydligen är nödvändigt när man gör det. Eller är det? Är det kanske så att det är tradition och inte vår anatomi som säger att det behövs klack när man dansar tango. Det finns förmodligen en del andra aktiviteter som vi människor har skapat där det kan vara befogat (av kulturella eller andra skäl) med klack. Men det är undantag och inte en regel, i det dagliga livet finns det vad jag vet inte någon biologisk eller biomekanisk fördel med klack. Hade så varit fallet hade förmodligen våra fötter sett annorlunda ut.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!