fbpx

Barfota eller skor?

Barfota eller skor?
Sommaren är på gång vilket innebär att man inte behöver frysa när man går barfota. Har den fot i sandsenaste veckan vandrat och sprungit olika sträckor (5-17 km) och på olika underlag (skogsstigar, sandstränder, trottoarer och landsvägar. ) i huvudsak barfota men på kortare avsnitt med mycket tunna skor. Men är det bra att gå barfota kanske du undrar?
Jo det finns nästa bara fördelar med att gå barfota. Jag ska ta upp några saker i de kommande blogginläggen. Hittade för några dagar sedan en fantastiks blogg av Daniel Howell (Barfota professorn) och ska idag ta upp lite om vår hud som han beskriver i ett inlägg från november 2010. Huden under våra fotsulor är unik på flera sätt:
  1. Avtryck, liksom våra händer så har vi speciella avtryck på våra fotsulor. Våra fotavtryck är lika unika som våra fingeravtryck. Men huvudorsaken till dessa avtryck är att vi genom dem får bättre grep när vi går barfota. Vi slirar och glider inte så lätt.
  2. Innervering (nervkontroll): Våra fötter är den enda del av vår kropp som har ständig kontakt med omgivningen när vi står, går och springer. Fotsulan är tillsammans med ansiktet och handflatorna den del av kroppen som har flest nervändar, mer än 100 000 nervändar i varje fotsula. Genom dessa får vår hjärna ständig information som den använder för att skydda våra leder, muskler och vårt skelett. Att använda skor med tjock sula gör naturligtvis hjärnans jobb svårare. Det blir som att spela piano med vantar vilket få pianister gör.
  3. Svettkörtlar: Våra fotsulor har en väldig mängd svettkörtlar liksom huvudet och händerna. Till skillnad från med våra händer och vårt huvud så stänger vi ofta in fötterna i täta skor och strumpor vilket skapar en grogrund för bakterier och svamp. Bästa sättet att undvika detta är att vara barfota.
  4. Fastsättning av huden: Huden under fotsulan liksom i handflatan är fäst mycket tätare än resten av vår hud. Prova att knippa om huden under fotsulan eller i handflatan jämfört med andra delar av kroppen. Detta gör att huden blir starkare och klarar skjuvkrafter som uppstår när vi går och springer.
Dessa fyra egenskaper visar att våra fötter är konstruerade för att gå och springa barfota. Att använda skor allt för mycket försvagar huden och ökar också risken för t.ex. fotsvamp. Så gör som Povel Ramel sjöng för länge sedan ”Ta av dig skorna” och njut.

Lär dig mer om fötter!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!