fbpx

BLIR VI SMARTARE OM VI ÄR BARFOTA?

BLIR VI SMARTARE OM VI ÄR BARFOTA?

Kanske inte, men…

Jag var för en tid sedan på en av mina favoritplatser: Ko-stadion, Eskilstorps strandängar.

Jag sprang (barfota förstås) i denna fantastiska miljö med Öresund vid min sida och den vackra Öresundsbron vid horisonten. I sällskap med hästar, kor och fåglar, funderade jag lite på en artikel jag läst några dagar tidigare.

Artikeln är skriven av två Sydafrikanska forskare och mitt i artikeln diskuterar man resultatet av en intressant studie (Robbins & Waked, 1997) .

Kostadionstugan

Kortfattat beskrivet så lät man försökspersoner (barfota) kliva ner på en platta klädd med ett material som används i sulor på löpskor. De fick olika information om vad det var för material som plattan var klädd med. När man berättade för dem att plattorna var klädda med det allra senaste från skoindustrin med fantastisk dämpning så uppmätte man högre tryck vid landningen än om de istället fick informationen att kraftplattan var klädd med ett billigt material och att de skulle vara försiktiga. Även när de steg ner på en platta som var utan skyddande material blev det en lägre tryckkraft (faktiskt allra minst).

En annan mycket intressant sak (speciellt för en feldenkraispedagog som mig) var att när personerna hade blivit varnade eller när det inte fanns något skydd så blev kraften vid fotisättningen successivt mindre efter flera upprepningar. Så var inte fallet när personerna fick informationen att det var ett effektivt dämpande material. Detta visar att en inlärning skedde. Du kan hitta hela artikeln här>. Som för övrig innehåller mycket annat intressant.

Blött underlag
Blött underlag

Så kanske blir vi smartare av att ta av skorna. Åtminstone visade denna studie att vi lär oss snabbare barfota. Och om vi lär oss så blir vi förmodligen smartare. Dessutom är det ju också så att när vi är barfota så har hjärnan mer att göra samt får mer information och det är något som vår hjärna gillar och mår bra av.

Som synes var det lite blött denna dag. Men härligt.

Lär dig om fötter!

3 reaktioner på ”BLIR VI SMARTARE OM VI ÄR BARFOTA?”

  1. Jodu…för varje år blir paren av barfotaskorna fler och även de vanliga gympaskorna närmar sig dem (crossfitskor). Fötterna har blivit bättre och rörligheten ökar med resten av min kropp! Jag har numera också ett par fivefingerskor….precis som du Göran!

    Det är väl att ni finns. Idag kan jag träna på vanligt gym, utan Feldenkreis vet jag att det inte gått så bra!

    1. Göran Mörkeberg

      En liten sak Petra, jag använder inte fivefingers (även om jag har ett par). Jag upplever inte fivefingers skor som speciellt lämpade för löpning eller gång. Det låser fast tårna i respektive box och begränsar fotens frihet. De flesta modellerna har dessutom relativt styva sulor. Välj hellre en sko med så tunn och flexibel sula som möjligt. Ingen skillnad i tjocklek fram och bak och rymlig tåbox så tårna får full frihet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!