fbpx

FELDENKRAIS OCH RIDNING 3

FELDENKRAIS OCH RIDNING 3
Här kommer tredje inlägget på temat Feldenkrais och ridning.
Feldenkraismetoden är en komplex metod och varje pedagog har en välutrustad verktygslåda till sitt förfogande. I föregående inlägg fick du prova hur du kan använda dig av metoden på din väg mot bättre ryttarkänsla. Här följer ännu ett exempel på en enkel handling du kan leka med oavsett din och hästens utbildningsståndpunkt, nämligen att vända rätt upp i skritt. Du kan förstås använda andra ridvägar också, om du så önskar. Det är inte viktigt att du vänder exakt vid bokstaven, eftersom det är själva vändningen vi fokuserar på. Arbeta gärna med frågorna vid varje punkt under flera vändningar innan du går över till nästa punkt. Under hela lektionen: Observera då och då din andning. Iaktta också om du spänner dig någonstans i onödan.
  • När börjar du titta var du ska ta vägen? Precis i svängen? En bit innan, hur långt innan? Var tittar du? Precis där du vänder, eller bort på nästa kortsida? Eller någon annanstans? Flyttar sig din blick under tiden du utför ridvägen, eller har du blicken på mer eller mindre samma plats hela tiden?
  • Vilken del av dig rör sig mest i vändningen? Huvudet? Bröstkorgen? Armarna, händerna? Bäckenet? Inre skänkeln eller yttre? Något annat?
  • Hur initierar du rörelsen? Är det med den del av dig som rörde sig mest, eller någon annan? Flera delar samtidigt?
När du börjar skönja ett mönster i hur du utför vändningen kan du experimentera lite.
  • Starta rörelsen från olika platser. Vad blir annorlunda om du initierar från
a) bröstkorgen b) inre skänkeln c) yttre axeln d)halsgropen e) naveln f) inre sittbenet? Osv.
  • Gå tillbaka till den del av dig som var mest aktiv i rörelsen och gör minst med den nästa gång. Öka rörelsens storlek med en annan del. Fortsätt med olika kombinationer.
Hur påverkas hästen annorlunda av de olika varianterna? När blir kvaliteten bäst? Vill du läsa mer om feldenkrais och ridning? Då kan du gå in på min hemsida: www.feldenrid.se, där du bl.a. hittar en artikel i ämnet. Hästiga hälsningar Charlotte

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!