fbpx

Backarna har planat ut

Backarna har planat ut

Snabbare med mindre ansträngning!

Barfota

För någon vecka sedan fick jag ett mail från Tomek, en polsk triallöpare som jag hade förmånen att ge en individuell feldenkraislektion till drygt en vecka tidigare. Tomek håller på att utbilda sig till feldenkraispedagog och jag träffade honom när jag undervisade under 7 dagar på hans utbildning i Barcelona.

Han tackar för lektionen och berättar att han gjort fantastiska framsteg i sin löpning efter veckan i Barcelona. Efter hemkomsten sprang han sin vanliga träningsrunda (10,5 km med ca 450 höjdmeter), löpturen kändes ovanligt lätt och till sin stora förvåning upptäckte han att han sprungit ca 5 minuter snabbare än normalt. Några dagar senare gör han ett något kortare och intensivare pass där han förbättrar sitt mer än 3 år gamla personliga rekord med nästan en minut. Bara några veckor tidigare var han 1:40 långsammare. Så här säger han själv: ”Jag inte bara springer snabbare, utan jag känner att min Kropp klarar uppförsbackarna mycket lättare. – Jag är mindre hoptryckt, känner mig mera öppen på framsidan. Känner att jag inte drar in svansen under mig utan sticker ut den och detta hjälper mig att engagera mina glutéér mera. Jag har en känsla av att jag är längre när jag springer i backarna och backarna som jag sprungit i hundratals gånger tycks nu plattare än de varit tidigare.”

Hur kan detta vara möjligt?

Det låter ju otroligt. Att med mindre ansträngning springa sin normala 10,5 km runda 5 minuter snabbare? Och denna förbättring sker inte genom mera träning utan efter feldenkraislektioner.  Det kan låta otroligt men jag är inte så väldigt förvånad jag har upplevt liknade saker tidigare även om just i Tomeks fall är det lite större förbättringar än vanligt.

De 7 dagar med feldenkrais 5 – 6 timmar per dag fokuserade mycket på hur vi använder oss själva i stående, sittande och under gång. Samt hur vi använder vårt skelett. Dessutom fick Tomek även en individuell lektion av mig som var skräddarsydd för just honom (Många av oss använder vårt skelett så att vi måste överarbeta våra muskler). Om jag kan använda mitt skelett så att krafter jag alstrar med mina muskler går igenom skelettet på ett effektivt sätt, så blir alla mina rörelser mycket effektivare. I den individuella lektionen arbetade vi specifikt med att släppa onödiga muskelaktiviteter i bålen. Liksom många andra löpare så hade Tomek en tendens att jobba väldigt mycket med sina bukmuskler. Man fokuserar allt för mycket på ”core- stability” när man istället borde tänka ”core-mobility”.

Lära sig känna

Detta är saker som är väldigt svårt att känna när man springer eller går och om jag inte kan känna vad jag gör så kan jag inte heller ändra på något. Därför kan det vara väldigt effektivt med feldenkrais där vi i en ny miljö blir medveten om vad vi gör och lär sig att göra det annorlunda. När man sedan kommer tillbaka till sin vanliga sysselsättning (i Tomeks fall löpning) kan man i oftast göra detta på ett nytt och effektivare sätt. Allt detta gjorde det möjligt för Tomek att hitta ett nytt rörelsemönster som var mera effektivt.

Så genom att röra sig (springa) mera effektivt så gick löpturen snabbare, upplevdes dessutom som mindre ansträngande. Inte illa.

Träna hjärnan och nervsystemet

När vi tränar så är vi oftast väldigt fokuserade på våra mu

Träna och rör dig smartare…

skler och glömmer bor vårt nervsystem. Men faktum är att när du upplever att något är tungt eller svårt, så är det oftast beroende på att nervsystemet inte fungerar som det skall och behöver lära sig mer. Inte så ofta på bristande muskelstyrka eller uthållighet. Naturligtvis måste vi jobba med dessa två saker också men det viktigaste först.

Vill du liksom Tomek blir en bättre löpare så är du välkommen till någon av mina kurser  eller prova en gratislektion.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!