fbpx

Lära att gå på nytt. Del 2

Lära att gå på nytt. Del 2

Det finns oerhört många hälsofördelar med regelbundna promenader dessutom kan det vara både behagligt och skönt. Men för en del är det av olika orsaker varken skönt eller behagligt.

Vi kan lära oss att gå bättre
Men det går att göra något åt, att gå är något vi alla har lärt oss. Men ibland så har vi missat något i inlärningen eller så har vi råkat ut för något (olycka, skada) vilket påverkar vårt sätt att gå på ett negativt sätt. Vi har dock en stor förmåga att lära och lära om vilket gör att vi alla kan lära oss gå på ett bättre och njutbart sätt.

Golfspelare

Ett exempel
För en del år sedan träffade jag en man som haft problem med att gå en tid. Han fick ont i sin högra höft när han promenerade, vilket gjorde att han tvingades avstå en av sin käraste sysselsättningar nämligen att spela golf.

En av de första saker jag gjorde när vi sågs var att be honom gå runt i rummet. Jag observerade då att han haltade något (han tog längre steg med hö ben). Själv märkte han det inte.

Då bad jag honom lyssna till hur det lät när han gick. Efter en kort stund så säger han med förundran i rösten: – Jag haltar ju.
Han fortsatte at gå runt och jag gjorde honom uppmärksam på hur haltandet gjorde hans gång osymmetrisk. Han landade olika på sina båda fötter, armarna rörde sig olika med mera. Då bad jag honom att prova halta med andra benet. Det tog en liten stund innan han lyckades med detta och efter några varv i rummet säger han: – Men nu börjar det göra ont i den andra höften.

Efter detta så ger jag honom en individuell feldenkraislektion där jag hjälper honom att bli medveten om att han använder sina kroppshalvor olika och för att sedan visa honom hur han kunde göra det mer lika. En process som tog ca 30 minuter.

Han kommer upp på fötter igen och märker genast att han står mera balanserat och när han sedan går runt i rummet är hältan borta. Några dagar senare ringer han mig och berättade glädjestrålande att han gått en golfrunda utan besvär.

Jag väljer att inte beskriva den individuella lektionen i detalj då det skulle ta upp väldigt stor plats. Men om du är intresserad kan du titta på detta youtube klipp som visar en lektion med en man som har besvär med sin gång.

Detta är ett av många exempel på hur vi genom att öka vårt medvetande kan ”återlära”/hitta vårt naturliga rörelsemönster.

Gammal skada – vana
En sak som framkom under intervjun av mannen var att han ett 10-tal år tidigare hade råkat ut för en olycka och brutit höger underben. Förmodligen hade han lärt sig att halta vid detta tillfälle (vilket ju är ganska praktiskt när man går omkring med gipsat ben) och förmodligen utan att veta om det fortsatt att halta även efter att benet läkt. Besvären kom först långt senare eftersom vår kropp kan klara en hel del missbruk av olika slag.

Det är liter ovanligt att det går så här fort att förändra sina vanor. Det brukar normalt ta lite längre tid.

Även du kan lära om eller bli bättre på det du redan kan.

Om du missat del 1 så finns den här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!