fbpx

Var tog tennisarmbågen vägen?

Var tog tennisarmbågen vägen?
Tennisarmbåge?

– Jag har ont i höger armbåge; säger Lisa som hade bokat in en individuell feldenkraislektion hos mig.
– Hur länge har du haft det? Frågar jag.
– Några veckor.
– Har du gjort något speciellt som kan ha orsakat besvären?
– Nej inte vad jag vet, det gör väldigt ont när jag stödjer mig på armbågen eller rör vid den och den känns varm. En terapeut sa att det var tennisarmbåge

Aldrig spelat tennis

Kvinnan har aldrig spelat tennis, vilket inte så många som får denna diagnos har. Tennisarmbåge innebär smärta på utsidan av armbågen och hon uppfyllde de flesta kriterier för denna diagnos men var det verkligen tennisarmbåge? Här är en länk till en sida om tennisarmbåge, symtom, tips med mera. (Tyvärr inga tips om att feldenkrais kan hjälpa men det vet du ju redan.)

Osymmetrisk

Hon är tydligt öm på utsidan av höger armbåge, rörligheten är normal men hon rör sig trögt.  Och har mindre styrka i denna arm och hand. När hon lagt sig på bänken så observerar jag att hon ligger mera på vänster sida av kroppen, höger axel är närmre taket. Handleden på denna sida är också lyft från underlaget medan den vänstra handleden ligger platt. Höger sida av bröstkorgen är hopdragen.  Man kan också se att hö ben är mera inåt roterad än vänster. Hon känner sig kortare på höger sida.

Vad göra?

De flesta hade förmodligen börjat med att göra något med höger armbåge, men eftersom jag är feldenkraispedagog så ser jag till helheten och har en något annorlunda strategi.

Jag börjar med att överdriva det som hon gör själv. Rör höger axel lite mera framåt, Förkortar höger sida av bröstkorgen och från övre delen av bröstryggen, nacken (C7) rör jag hennes ryggrad. Hon säger att hon är öm till höger om nacken och det är också svårare att röra C7 åt vänster samt att rotera basen av nacken åt höger. Efter ett tag så börjar hennes högra sida sjunka ner mot underlaget. Och redan nu har smärtan i armbågen minskat något.

Underben och underarm har liknade anatomi

Sedan ägnar jag lite uppmärksamhet åt hennes högra ben. Från foten och lilltåsidan roterar jag underbenet inåt, vilket inte fungerar så bra. Går då liter längre upp på underbenet och jobbar med muskulaturen på benets utsida, efter ett tag så börjar det röra sig lite mellan fibula (vadben) och tibia (skenben) där det i början inte var någon rörelse alls. När jag sedan går tillbaka till foten kan jag från framfoten röra hela hennes ben och även få kontakt med skelettet hela vägen upp mot nacken.

Nu undrar du kanske varför jag jobbar med höger ben när hon har ont i höger armbåge. Ja det är ju en bra fråga. Men min tanke var att anatomin i fot och underben liknar anatomin i hand underarm och det finns också samband rent neurologiskt.  Och min erfarenhet har visat att det fungerar ofta.  Jag hade redan i början av lektionen undersökt rörligheten i armarna.

När jag efter detta (ca 15 minuter in i lektionen) frågar henne hur det kändes så säger hon att det känns bättre i hela kroppen och speciellt armbågen.

Dags för armen

Först nu börjar jag ägna högerarm mera uppmärksamhet, i början gick det knappt att röra hennes arm utan att det kändes obehagligt. Nu kan man göra lite mer. Jag börjar med att lyfta handen och understödja handleden, Måste först lägga något under överarmen så att armbågen inte berör bänken. Det är i början lite svårt att böja handleden och fingrarna så jag övergår till henens högra underarm.

På liknade sätt som på underbenet jobbar jag med muskulaturen mellan de två underhandsbenen som i början är väldigt ömma men efter att mycket försiktigt röra muskulaturen i den riksting som känns behagligast för henne går det lättare och lättare. Efter några minuter kan jag ta bort handduken under överarmen och det är inga besvär för henne att vila underarmen mot bänken.  När jag sedan lägger ner handen på bänken har handleden sjunkit ner på bänken och båda armarna ligger på samma sätt. Smärtorna är borta.

Symmetri

Jag avslutar lektionen genom att igen röra henens axlar, kolla rörligheten i bröstkorg och ryggrad som nu är ganska lika på båda sidor.

När hon kommer upp att sitta efter lektionen är hon smärtfri i armbågen.

Var tog tennisarmbågen vägen?

Ja det kan man ju undra, var det något annat? Inbillning? Nej absolut inte inbillning, hon hade helt klart ont när hon kom. Det var stor skillnad på henens båda sidor. Men det var så mycket mer än en smärtande armbåge. Jag vet inte vad som har hänt men hon gjorde som så många andra som har smärtor. Smärtan i hennes armbåge fick henne att gå i försvarsställning. Dra ihop hela höger sida, vilket får till följd att cirkulationen försämras och ger en konstant muskelspänning i stora delar av kroppen.

Vad jag gjorde var att avlasta de muskler som hon omedvetet hade aktiverat för att försöka skydda sig (vilket tyvärr inte fungerade). När hennes nervsystem kände att någon annan gjorde jobbet för henne kunde hon släppa på spänningarna. Cirkulationen kom igång och hennes kropp kunde återgå till det normala. En lyckad feldenkraislektion och en glad klient.

Jag har inte beskrivit allt jag gjorde under lektionen (skulle blivit allt för långt) men jag hoppas att det gett dig en viss insikt i vad som hände. Här kan du se en kort video som delvis förklara vad som händer i en individuell feldenkraislektion (FI). Tyvärr har jag ingen egen video men hoppas att denna kan hjälpa till att förstå lite bättre.

Är effekten bestående?

Sedan kan man ju inte veta om besvären håller sig borta, det beror ju på om hon kan lista ut vad som orsakade besvären och antingen göra det som orsakade obehagen annorlunda eller låta bli att göra det. Kanske behöver hon inte ens bli medveten  om vad hon gjorde som skapade besvären, genom lektion lärde hon sig att använde hela sig när hon rör sig. Hennes självbild förändras och då kommer hon att använda hela sig och inte bara armen när hon jobbar med sina händer. Det kan ju också tänkas att hon behöver en påminnelse efter en tid med en ny lektion.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!