fbpx

Vad är en bra hållning?

Vad är en bra hållning?

Sträck på dig! Är förmodligen en uppmaning som de flesta av oss har fått höra upprepade gånger. Hur känner du dig när någon uppmanar dig att sträcka på dig? Du blir förmodligen inte glad,  det är antagligen  helt andra känslor det framkallar.
Detta är ett av problemen med denna uppmaning.

Vi vet inte vad vi gör!

Ett annat problem med uppmaningen är att vi oftast inte vet hur vi ska göra eller ens att vi står eller sitter som vi gör. Sedan kan man ju faktiskt även ifrågasätta om detta med att sträcka på sig är något bra? Och vad menar vi när vi uppmanar någon att sträcka på sig?

Bra hållning är inte rakt!

De flesta tycks ha en föreställning om att sträcka på sig och inta en ”korrekt” hållning innebär att stå eller sitta så rakt som möjligt. Vilket ju faktiskt är en alldeles tokig idé om man ser på det ur anatomisk synvinkel. I den stående position som vi betraktar som en bra hållning så det faktiskt väldigt få delar av vårt skelett som är i en rak linje utan skelett är i en S-form. Rakt är därför väldigt långt från ”korrekt”.

Spänna muskler – fel väg!

Sedan kommer vi till problemet att vi inte vet hur vi ska hitta vår ideala position/hållning. När jag söker på nätet efter instruktioner om hur man ska hitta en bra hållning så finns det mängder av video och annat. Men i alla exempel (som jag hittat) så är det någon som berättar för mig vad jag ska göra och hur. Oftast handlar det om att jag ska spänna mina muskler för att inta en statisk position. Redan här får jag problem. Att stå och sitta är inte något statiskt utan dynamiska aktiviteter, vi är aldrig helt still. Som jag ser det är det helt fel sätt att starta processen mot en bättre hållning.

Ta reda på vad du gör!

Börja istället med att ta reda på hur du står eller sitter innan du börjar ändra på saker. Det är inte vidare smart att börja ändra på en massa om jag inte vet vad och hur jag gör från början. På samma sätt som att jag för att kunna använda en karta måste veta var jag befinner mig. Sedan kan du börja experimentera och prova dig fram.

Här är ett litet experiment du kan göra i stående.

 

Var detta interessant så missa inte online kursen “Hållning och rörelse” med start 20 oktober 2020.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!