fbpx

Att sätta svenskt rekord eller bli frisk/inte så olika

Att sätta svenskt rekord eller bli frisk/inte så olika

Bli frisk – sätta rekord. Båda sakerna kräver en stor portion tålamod, envishet, uppmärksamhet och medvetehet.
Efter en av höstens sista  MGR (medvetenhet genom rörelse) lektioner berättar en av deltagarna hur mycket bättre hon kände sig jämfört med en timme tidigare när lektionen startade. Huvudvärken var borta, axlarna kändes lediga. Hon berättade också hur hon med hjälp av Feldenkrais gjort stora framsteg de senaste åren.

Svenskt rekord
En annan av mina elever (David Nilsson) satte några dagar tidigare ett nytt svenskt rekord på ½ maraton med tiden 1 timme 2 minuter och 9 sekunder. Vilket betyder att han sprang drygt 21 km och tillryggalägga varje km på kortare tid än 3 minuter. (Själv skulle jag  ha svårt att klara detta på cykel😊)

Från helt sjukskriven till heltidsjobb
Kvinnan hade med hjälp av Feldenkrais gått från hel sjukskrivning och svåra smärtor till heltidsjobb och ett i det närmaste smärtfritt liv, David har gått från hyfsad svensk elitlöpare till europa elit och svensk rekordhållare. Båda hade gjort stora framsteg inom olika områden och Feldenkrais har varit en av faktorerna bakom deras framgångar.

Lärande
Hur kan en metod fungera i så olika områden som elitidrott och smärtrehabilitering? Var det något som var gemensamt för dessa två personer, vad låg bakom deras framsteg?

Att bestiga berg kräver skicklighet

En sak som kvinnan sa efter lektionen var att det som är speciellt med Feldenkrais är att man lär sig att lyssna till sig själv. Och i motsats till i många andra metoder blir man inte tillsagd att göra mer eller att ta i mer. David har tidigare sagt liknande saker.

Eftersom metoden är en pedagogik och handlar om lärande så fungerar den i alla sammanhang där hjärnan och nervsystemet är involverat. (Vilket betyder alltid )

Jag tror att ett stort problem inom idrott, rehabilitering och kanske även näringsliv är fokuseringen på prestation och kraft. Samt brist på tålamod.

Istället kanske man borde fokusera mera på process och lärande. Dessa båda saker är några av grunderna i Feldenkraismetoden. Det är också därför metoden fungerar i så skilda fall och även i de flesta andra. Inte genom att vi tar i mer utan genom att vi ökar vår skicklighet.

Barfotalöpning
Bli en bättre löpare

Förbättrad teknik genom ökad medvetenhet
Löparen säger att jag hjälpt honom med löptekniken vilket säkert stämmer, och med en bättre teknik minskar energiförbrukningen och skaderisken vilket ger möjlighet att träna mer och springa fortare. Men liksom kvinnan kvinnan har han också blivit mera lyhörd på kroppens signaler, tagit pauser när det behövts vilket är viktigt både inom idrott och rehabilitering. (Redan för några år sedan skrev David lite om Feldenkrais vilket du kan läsa här )

Men det är ingen kvikfix, det tar tid att förändra saker, det tar tid att lära sig nya saker samt att avlära sig dåliga vanor. Men det är fullt möjligt och med Feldenkrais går det snabbare och är roligare än med någon annan metod.

Många människor lider i onödan, presterar inte på den nivå de skulle kunna. Med Feldenkrais kan vi ändra på detta!

Prova Feldenkrais!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!