Hur ska jag röra mig? (Vad är en bra rörelse?)
Vi får ofta olika råd om vad vi ska göra och hur vi ska göra.
Det gäller i alla sammanhang och även hur vi rör oss, vad och hur vi ska träna. Eftersom rörelse är den huvudsakliga orsaken till att vi har en hjärna så håller vi oss till rörelse idag.
Vi får råd av experter inom olika områden. Råden är i regel välmenande och bygger för det mesta på fysiologiska och biomekaniska principer (regler) men tar inte alltid hänsyn till dig som person. Din unika kropp!
Men om vi allt för bokstavligt följer dessa principer kan vi råka illa ut. Det finns få saker som kan göra så mycket skada som tydliga principer.
Vi är olika
När det gäller rörelse så finns det alltid ett optimalt sätt att röra sig på om man ser till hur vi är skapta. Men vi har ju alla påverkats av vår uppväxt och vad vi lärt oss på vägen är olika. Därför fungerar vi olika och detta måste beaktas när man jobbar med människor. Vår biomekanik är olika och våra nervsystem är olika väl tränade. Därför måste principer individanpassa.
Exempel: Vad är en bra rörelse?
Om vi tittar på en enkel sak som att liggande på mage lyfta huvudet, armarna och benen från golvet så är en princip att du när du lyfter så pressar du ner de nedre revbenen och magen i golvet.
Men för att denna princip ska vara till nytta så är det nödvändigt att hitta ett flyt, att lära sig hur mycket som är nödvändigt att pressa ner i golvet och när.
Börjar denna rörelse före eller efter lyftet av huvudet, armarna? Det är nödvändigt att göra det exakt vid tidpunkten för rörelsen, inte före och inte efter. Om du gör det före är det en onödig ansträngning. Sedan vet du inte hur mycket du ska göra.
Om du gör det efteråt, är det sent och inte effektiv. Det måste äga rum under rörelsen. Det är nödvändigt att under rörelsen låta kroppen vara i ett sådant tillstånd att den kan balansera armar och ben — de lättare delar som gör en stor rörelse och den tunga delen som gör en liten rörelse nedåt.
De flesta rörelser som vi upplever som lätta, bekväma, och utan någon ansträngning, dom är gjorda med rätt timing och med rätt kraft och koordinationen av våra muskler och skelettet är optimal.
Alla rörelser som är obekväma, icke-reversibla, brister i detta.
Faran med principer
Denna princip som alla principer — Om du gör det avsiktligt utan någon koppling till vad som sker i din kropp — Trots det faktum att det är korrekt, kan denna princip göra ännu större skada än om du gör det utan att tänka Det finns inget som kan orsaka större skada än en tydlig princip.
En princip finns där för att tillåta personen att lyssna på kroppens behov och att särskilja dessa behov samt att organisera sig så att principen kommer att sluta vara en princip och helt enkelt vara ett pedagogiskt medel för bra rörelse.
Här hittar du en lektion som visar dig principen om hur man lyfter t.ex. huvudet
Och här hittar du fler gratis Feldenkrais lektioner>>