fbpx

Vad är en intelligent rörelse?

Vad är en intelligent rörelse?
Intelligent rörelse träning
En intelligent rörelse?

Vad vi menar vi med intelligent när det gäller att röra sig. Vad betyder det att röra sig intelligent?

Det betyder att röra sig på ett sätt som leder till en ökad hälsa och välbefinnande. Läs vidare så får du veta mer!

Viktigt att röra på sig

Vi vet ju att det är viktigt att röra på sig för så väl vår fysiska som psykiska hälsa. Media svämmar över med tränings- och rörelsetips. Vi får dagligen råd om att träna och röra på oss. Det är faktiskt lätt att bli vilse.

Men det talas väldigt lite om hur vi rör oss!

Intelligenta rörelser
Lätthet, baland

Just hur vi tränar och rör oss har större betydelse än vad och hur mycket vi rör på oss eller tränar!

Ett exempel.
För en tid sedan hade jag ett långt samtal med en person som ville ha råd då hen hamnat i en besvärlig situation efter att ha genomgått 2 operationer. Tyvärr blev effekten av dessa inte den önskvärda. Nu nästan 2 år efter sista operationen var hen i sämre skick än före den första.

Orsaken till detta kan naturligtvis vara många, men jag är övertygad om att en orsak är att hen och hens rådgivare ägnat hur för lite uppmärksamhet!

Hen fick efter operationerna det goda rådet att röra på sig. Man betonade vikten av att röra på sig. Vad man missade var hur hen skulle röra sig. Det finns många aspekter på hur, läs gärna ett tidigare inlägg.

Intelligent rörelse träning
Hantera smärta

Jag ska här ta upp några viktiga aspekter på hur och smärta i detta inlägg.

Smärta

Liksom jag själv så är personen uppfostrad i ett samhälle som följer uttrycket ”No pain, No gain” vilket ofta har konsekvenser för hur vi tolkar råd när det gäller rörelser. I detta fall ville ju personen i fråga vara duktig och fort komma igång efter operationen, (vem vill inte det) därför försökte hen röra på sig så mycket som möjligt. Men av någon anledning så hade hen också tolkat rådet om att röra sig så att man fick räkna med ”lite” smärta.

Smärta är ett ord som har olika innebörd för olika människor och är man som personen i fråga uppväxt i en miljö där uttrycket” No pain, no gain” är gällande så går det ibland illa.

Smärta är ju ett av kroppens sätt att berätta för oss att något är fel. Att röra sig intelligent innebär bland annat att man lyssnar på kroppens signaler och smärta är en mycket stark signal. Om en rörelse framkallar smärta (om än liten så bör det inte nonchaleras).

Vad kan du göra om det gör ont när du rör dig?

Intelligent rörelse?
Vad kan jag göra för att må bättre?

Börja med att göra mindre. Det är oftast tillräckligt. Om inte det hjälper, sakta ner, vilket du förmodligen redan gjort när du minskade storleken på rörelsen.
Hur långsamt kan du röra dig och hur lite kan du göra? Om man gör en rörelse tillräckligt liten och tillräckligt långsamt så går det oftast att röra sig smärtfritt. Sedan kan man successivt öka storlek och hastighet på rörelsen.

När man minskar hastighet och storlek på rörelsen så har man också mycket lättare för att lägga märke till hur man gör den.

Hur gör du saker?

Som jag nämnt tidigare så är hur i de flesta fall mycket viktigare än vad vi gör och antalet gånger vi gör en rörelse!

Vi kan uppmärksamma både hur en rörelse känns (tung, lätt, ryckig m.m.) och hur den utförs (var i kroppen den sker, t.ex. i höft eller knäled).

Ett litet experiment

Jag bad hen resa sig upp och rikta blicken mot horisonten. (Du kan göra samma, och om det är svårt att stå går det att göra det mesta i sittande)
Låt sedan blicken gå ner mot golvet. Sakta, upprepa några gånger och uppmärksamma var i kroppen rörelsen sker. Gör du denna rörelse bara i ögonen? Eller är det bara i övre delen av ryggraden (nacken) du rör dig? Går det att sänka blicken genom att runda bröstryggen? (Tänk dig att bröstbenet närmar sig ditt blygdben.)

Finns det fler sätt? Vad händer med benen när du sänker och höjer blicken? Prova att sänka blicken genom att böja i fotleder, knän och höfter! Ännu en möjlighet!

Intelligent rörelse träning
Ibland är lite – bättre

Kanske kan du hitta många fler? Skriv gärna i kommentarsfältet om alla sätt du hittar.

Detta är ytterligare ett exempel på att röra sig intelligent!

Att röra sig intelligent innebär bland annat att vara uppmärksam på hur jag rör mig, det finns flera faktorer men det får bli ett senare inlägg.

Vill du testa mer?

Samtalet avslutades med att jag bad hen att experimentera lite med detta och om det kändes bra kanske fortsätta på denna sida. och prova någon av de lektioner som finns där, vilket du också kan göra.

Nu ser jag med spänning fram emot att höra av hen igen.

Om du vill få info om intelligenta rörelse och annat så som är relaterat till Feldenkrais så prenumerera på vårt nyhetsbrev

Du kan också testa några av våra gratis lektioner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!