fbpx

Lära nytt – träna intelligent!

Lära nytt – träna intelligent!
röra sig intelligent
Släggkastning

Jag har sedan länge varit intresserad av hur fysiska aktiviteter påverkar hjärnan. Hur kan man röra sig intelligent? Under alla de år jag sysslat med feldenkrais har jag blivit mer och mer övertygad om att de flesta människor tar i alldeles för mycket när de ska lära sig nya saker och nya rörelser.

Detta blir speciellt tydligt när det handlar om något som är nytt och eftersom det är väldigt nyttigt för hjärnan att göra nya saker så utmanar jag mig själv med det.

Kasta slägga?

Mitt senaste projekt är att försöka lära mig kasta slägga. (Ja jag förstår om du tycker det låter som en tokig ide när man som jag snart fyller 66, men det är kul så varför inte?) Släggkastning sägs vara en av friidrottens svåraste grenar och efter 3 träningspass har jag ingen anledning att säga emot. En järnklump i ändan på en stålvajer ska kastas så långt som möjligt. Så här ser det ut när någon som kan kastar.

I min ålder så väger redskapet 5 kg. Det är faktiskt inte så tungt men att få denna järnklump att flyga iväg en längre sträcka och dessutom i en bestämd riktning är inte så lätt.

Lära nytt - röra sig intelligentFrustration
Man kommer verkligen i kontakt med många sidor av sig själv.  Frustration, uppgivenhet, ilska, förvirring men det händer också att det kommer känslor som glädje, förvåning ja rent av lycka när det går en aning bättre. En process som i mångt och mycket är lik den proces som man ibland behöver ta sig igenom efter en skada eller man ställs inför om man drabbas av ett långvarigt smärttillstånd eller en neurologisk åkomma.

Svårast

Det absolut svåraste (hittills) har varit att ta det lugnt, inte använda så mycket kraft utan låta redskapet göra jobbet. (Något som jag otaliga gånger sagt till mina klienter under feldenkrais lektioner.) Samt att sluta träningen innan jag är för trött. Bättre att göra ett färre antal repetitioner med koncentration, uppmärksamhet och hög kvalitet. För mycket ambition tycks inte heller vara till någon nytta.

Jag har inga ambitioner att kasta långt utan ser detta som ett sätt att lära mig mera om mig själv. Samt att ha kul. Sedan är det faktiskt ganska bra träning inte bara för hjärnan utan även för kroppen. Kan jag till våren få släggan ut ur den smala öppningen i kastburen är jag nöjd.

Att röra sig intelligent, att träna intelligent

Tillsammans med min gode vän och kollega John Tarr så har jag utvecklat eTT koncept som vi kallar IRT = Intelligent Rörelse Träning, och här hittar du en interessant artikel han skrivit om principer för intelligenta rörelser. Detta är viktiga principer som vi alla kan ha glädje av antingen vi försöker lära oss kasta slägga, ta oss ur långvarig smärta eller försöker lära oss något annat.

Vad gör du för att ha kul?

Feldenkrais kan vara både roligt, behagligt och lärorikt. Jag håller regelbundet kurser och du är naturligtvis välkommen.

Du kan också prenumerera på Feldengoods nyhetsbrev så får du regelbundet övningar du kan göra och bli inspirerad av.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!