fbpx

Smärta – att kunna gå igen. Möjligt med hjälp av feldenkrais

Smärta – att kunna gå igen. Möjligt med hjälp av feldenkrais
Ont i ryggen
Smärta
För några dagar sedan fick jag ett meddelande av Malin som skrivit en artikel med titlen: Smärta – att kunna gå igen. Smärta har tagit stor plats i mitt liv. Lyckligtvis inte på så sätt att jag haft ont mer än väldigt kortvariga stunder.
Men mitt jobb har sedan 1982, när jag började jobba som sjukgymnast, till stor del kretsat kring smärta.  De första åren jobbade jag på sjukhus, inom primärvården och som företagssjukgymnast (ergonom). Därefter som privatpraktiserande sjukgymnast 1989 – 2016. Den kanske vanligaste orsaken till att någon söker sig till en sjukgymnast är smärta.

Inte lätt

lätt utan smärta
Lätt, ledigt, elegant ger minder smärta
Att jobba med människor vars liv kretsar kring smärta är väldigt tacksamt men inte alltid så lätt. I början av min karriär visste jag oftast inte hur jag skulle kunna hjälpa klienterna. Men 1984 hittade jag Feldenkraismetoden, en metod som gav mig nya redskap för att hjälpa människor att hantera smärta av olika slag. Och stor del av mina klienter blev människor som av olika anledningar hammat i en negativ smärtspiral. Feldenkrais är en fantastisk metod men inte någon undermedicin. Den kräver tid och hängivenhet både av pedagogen och eleven/klienten men den fungerar. Det är inte alltid så lätt att beskriva hur det fungerar och hur det kan vara för de som använder den därför blev jag glad när jag föra veckan fick meddelandet från Malin med en fin berättelse om hennes väg ut ur smärta och hur Feldenkrais hjälpt henne.

Feldenkraismetoden

FI
Individuella feldenkrais lektioner ger smärtlindring
“Långvarig smärta som slår ut hela kroppen är så svårt att hantera. Min avgörande räddning var mötet med min Feldenkraispedagog. När jag efter en lektion fick min första minuts smärtlättnad var det som att flyga. En minuts andhämtning blev ett hopp som började gro, som sen blev en timme, en månad utan smärta och tillslut år som lades till varandra.”  Så här startar Malins fina berättelse, Smärta – att kunna gå igen. Läs resten här Som Malin mycket fint beskriver så kan det vara en väldigt lång och mödosam väg att gå för att komma ur ett långvarigt smärttillstånd. Tyvärr är det lättare att hamna fel än att komma rätt igen. Men det är inte omöjligt så om du är där ge inte upp!

Dagens rehab fungerar dåligt

För snabbt och för mycket kan ge smärta
För mycket
Några av många problem inom rehabilitering, träning och kanske framförallt när det gäller smärtrehabilitering som jag ser det är:
  • Att eleven/patientens egna resurser inte tas tillvara.
  • Att vi har för brått och gör för mycket
  • Att vi fortfarande (trots att hjärnforskningen säger annat) tror att mera är bättre.
Jag har genom åren träffat väldigt många människor som kämpat, tränat och verkligen gjort sitt yttersta för att bli av med sin smärta. Men på grund av dåliga råd, för mycket ambitioner och tyvärr väldigt ofta ignorans och okunskap så har dom mått och mår mycket sämre än nödvändigt.

Hur är Feldenkrais annorlunda?

Feldenkrais handlar om att lära! Lära sig att lyssna på kroppen och ta vara på sina resurser. Det handlar om att “Ta hand om mig själv”. Att vara snäll mot sig själv. Allt vi gör i Feldenkrais syftar till att skapa individer som kan ta vara på sig själv. Att göra saker med största möjliga kraft och effektivitet. För att nå till det stadiet då vi lyssnar och tar hand om oss själva måste vi göra saker sakta. Sakta och utan ambitioner, utan krav på att det ska vara vackert. Vi måste öva upp vårt nervsystem så att det kan styra vårt skelett och våra muskler på optimalt sätt. Ungefär på samma sätt som vi gjorde i början av livet när vi lärde oss färdigheter som att rulla, krypa, m.m. När vi lärt oss det kan vi också göra saker, snabbare, lättare, elegantare och estetiskt tilltalande. Samt smärtfritt.

Inte svårt men…

Det är egentligen inte så svårt rent fysiskt men mentalt kan det vara väldigt svårt för det skiljer sig från de gängse normerna i vårt samhälle där allt ska gå snabbt, vara perfekt redan från början. Prestera, prestera, prestera!. Du blir tillsagd att göra  mer, att ta i och så vidare. Vi lär oss att nonchalera smärta och då slår den tillbaka mot oss hårt och skoningslöst.

Slutligen

Beröring – smärtlindring!
Smärta är obehagligt, hemskt och otrevligt. Samtidigt är smärta också något viktigt, det är en varningssignal som berättar att något är fel. Nonchalera den inte utan utforska och ta reda på vad du kan göra åt den. Var och en måste bli sin egen smärtexpert.  Vi kan lära oss av smärtan. Ja vi måste om den inte ska ta över. Skynda långsamt. Ta hand om dig själv! då behöver det inte vara hopplöst.

Minska smärta och stress

Under hösten 2021 håller jag en kurs som fokuserar på hur man kan minska smärta och stress. 12 måndagar med start 30 augusti. Undervisningen sker online på Zoom vilket gör att du inte behöver åka någonstans. Det behövs en dator, mobil eller padda. Lediga kläder och en matta att ligga på. 

Kursen är i 2 delar med 6 tillfällen i varje (Del 1: 30/8 – 11/9; Del 2: 25/9 – 29/11). Om du inte har tid varje måndag så är det inga problem, lektionerna spelas in och du kan göra dem i efterhand. Efter varje lektion kommer det att finnas tid för frågor och samtal om lektionerna och annat som rör hur man kan leva ett smärtfritt liv. 

Antingen är du med alla 12 gångerna eller så kan du välja att endast vara med del 1 eller 2. För mer info och anmälan klicka på någon av knapparna nedan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!