fbpx

Vad kan jag göra för att må bättre?

Vad kan jag göra för att må bättre?
Fråga
Att må bra – hur?

Att må bättre det vill vi väl alla, men? Vad kan jag göra?

Världen har förändrats mycket de senaste 100 åren, stora framsteg inom vård, teknik, matvanor, motion, arbetsmiljö och mycket annat. (Alla håller kanske inte med men även om det ibland ser illa ut så är det mesta bättre). Vi lever längre och vi är friskare.

Men mår vi så bra?

Stress
Hinner jag?

Vi stressar och jäktar för att hinna med allt, hämta barn, handla, träna, umgås och sedan ska vi dessutom jobba för vi har ju en massa lån att betala. Sedan finns det ju något som heter sociala medier.

Vi vet att det är nyttigt att träna, vi vet att vi behöver äta hälsosamt, vi vet att vi behöver slappna av. Allt detta vet vi, den stora frågan är hur och vad ska vi göra?

Man kan inte öppna en tidning utan att det finns hälsoråd om vad vi ska träna, vad vi ska äta och så vidare. Men trots detta mår vi dåligt.

Varför är det så – jo det beror i huvudsak på:

  • Okunskap
  • Nonchalans
  • Ignorans

Som barn har vi en kunskap om vad som är bra för oss, inget barn gör frivilligt något som är obehagligt eller smärtsamt – men ganska snabbt blir vi lärda motsatsen och denna kunskap riskerar att försvinna.

mörk gränd
Utan reflex är dumt!

Vi får lära oss att nonchalera smärta och obehag. Ibland nonchaleras vi när vi klagar på att något inte känns bra. (Min pappa sa ibland att ryggont är bara lathet)

Omgivningen och vi själva ignorerar vad vår kropp sänder för signaler på samma sätt som vi ibland går på en mörk gata utan reflexer. Det är inte bara dumt utan farligt!

30 års erfarenhet

Under mer än 30 år har jag som sjukgymnast och feldenkraispedagog skapat mitt levebröd genom att hjälpa människor att må bättre. Detta genom att ge dem redskap att hantera sig så optimalt som möjligt själv både kroppsligt och psykiskt. Jag gör detta regelbundet bland annat genom att ge online lektioner via Zoom

Egentligen är det inte så svårt att må bättre – det som krävs är:

  1. Uppmärksamhet
    Medvetenhet
    Uppmärksam och medveten
  2. Medvetenhet

Om du är uppmärksam på vad du gör så blir du medveten om vad som händer när du agerar och då har du chansen att förändra det du gör.

Vi är ofta så fokuserade på vad vi ska göra så vi glömmer bort att lägga märke till hur vi gör saker. Och då har vi ingen chans att förändra saker.

Vad kan jag göra för att må bättre? Ett experiment

Stanna upp i läsandet en stund och observera hur du sitter eller står? Är det bekvämt eller är det något som skulle kunna vara behagligare. Har du lika mycket belastning på båda sidor? Är båda fötter i golvet? Rikta uppmärksamheten mot andningen en kort stund och känn vad som ske i kroppen när du andas in/ut. Hur lång är ut- respektive inandningen?

Förmodligen upptäcker du att din position inte är optimal och du har kanske redan gjort vissa justeringar. Vill du göra fler rörelse experiment och lektioner klicka här.

Inre visdom

inre visdom
visdom

Vi har en inneboende klokskap som berättar för oss vad som är bra för oss och inte. Men för att kunna använda denna klokskap så måste vi vara medvetna om vad som sker. I annat fall gör vi inget åt situationen.

Efter att ha jobbat med tusentals människor med stressproblem, med kroniska smärtor etc. men även med elitidrottare har jag upptäck att det är väldigt få som utnyttjar denna inre visdom. Istället för att lita på vår inre visdom, vår medfödda förmåga att känna vad vi gör och hur vi gör det. Samt att kunna skilja på  olika sätt att agera. Så följer vi råd från olika “experter” inom träning, rehabilitering, kost med mera. När det viktigaste vi kan göra är att släppa fram denna inre visdom, först då kan vi bli “experter” på oss själva! Detta är det viktigaste du kan göra för att må bra och ta hand om dig själv.

Feldenkrais metoden för att må bättre

Jag hade tur att redan 1984 komma i kontakt med Feldenkrais metoden som är ett fantastiskt redskap för att lära sig att hitta denna visdom/klokskap och bli min egen “expert”. Jag vet av erfarenhet att metoden fungerar, det går inte alltid så snabbt men det är den snabbaste metoden som finns för att hitta sig själv och må bättre.

Jag vet att alla kan lära sig att lyssna, att förändras, att må  bättre. Därför fortsätter jag att föreläsa, hålla kurser och göra online program. Du kan också lära dig att ta hand om dig själv!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!