fbpx

Feldenkrais®metoden för att hantera stress bättre

Feldenkrais®metoden för att hantera stress bättre

Att människor söker sig till Feldenkrais®metoden för att hantera stress bättre är inte så vanligt. Ofta är det andra orsaker till att jag blir kontaktad men när den huvudsakliga orsaken till att dom söker upp mig (det är vanligtvis smärta eller någon form av funktionsnedsättning) så upptäcker de flesta att de är mindre stressade.

Stress är komplicerat, ibland är stress en följd av smärta, obehag, eller funktionsnedsättningar men det kan också vara det motsatta, att stress ger smärta, obehag, funktionsnedsättningar. Och i de flesta fall så kan feldenkrais vara en väg till förbättringar.

Inte genom att behandla smärtan eller stressen direkt men genom att lära SIG att hantera sin stress och smärta på ett mera adekvat sätt. Detta sker i huvudsak med hjälp av rörelser, rörelser som göres på ett behagligt och avslappnat sätt med stort fokus på hur vi rör oss.

Rör dig bättre och må bättre

Hur jag rör mig påverkar hur jag mår, hur jag tänker, känner och hur jag varseblir saker. Och eftersom det är lättare att lära sig att röra sig annorlunda än att ändra på de andra sakerna så är det i huvudsak rörelse vi jobbar med i Feldenkrais®metoden.

Under en lektion så rör vi oss på ett medvetet sätt, långsamt med fokus på kvalitet och hur vi gör saker och ting vilket ger oss en möjlighet att göra saker annorlunda. Att bli medvetna om vanor både när det gäller hur vi rör oss, hur vi tänker och om våra känslor. Och medvetenhet om vad vi gör är en förutsättning för att kunna förändra saker.

Metodens många olika övningar/lektioner är oftast ovanliga, överraskade, roliga och utföres på ett tryggt sätt vilket ökar våra möjligheter att utnyttja hjärnans möjligheter till förändring och återhämtning (plasticitet). Vill du prova så klicka här>>

Lärande för minskad stress

Det handlar om lärande, men sättet vi rör oss under lektionerna ger också en stor avslappnade effekt som är positivt när det gäller stress.  Avslappning är också en förutsättning för att lärandet ska vara effektivt.

Lektionerna är uppbyggda så att min förmåga att känna vad jag gör övas upp. Jag upptäcker lättare när jag använder mer kraft än nödvändigt, när jag spänner muskler som inte behöver spännas.

Eftersom en av de vanligaste stressreaktionerna är just muskelspänningar så har det stor effekt på stress.

Med metodens hjälp lär jag mig att röra mig effektivare vilket på sikt minskar smärta och obehag, har jag någon form av funktionsnedsättning så förbättras även detta genom att min rörelseförmåga ökar.

Meditativa rörelser

De flesta feldenkrais lektioner utföres på ett långsamt sätt med stort fokus på rörelsekvalitet och andning vilket ofta kan försätta utövaren i ett nästan meditativt tillstånd vilket har positiv inverkan på stress.

Detta är bara några av orsakerna till att människor som ”feldenkraisar” regelbundet är stresståligare och mår bättre.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!