fbpx

Rätt eller fel – jag ligger mer på ena sidan

Rätt eller fel – jag ligger mer på ena sidan

I går höll jag en Feldenkrais lektion på Zoom och under den efterföljande frågestunden som vi alltid har efter varje lektion så var det en deltagare som ställde en fråga som ledde till dessa rader.

Hur ligger jag

Ett sätt att starta en feldenkraislektion på är att göra en s.k. kropps scanning. Och detta var vad jag gjorde denna gång. För dig som inte varit med om detta så ombeds deltagarna att lägga sig på rygg på golvet och observera hur man ligger.
Om du vill så kan du prova att göra så, lägg dig på rygg och observera din kontakt med golvet. Jämför höger/vänster sida med mera. Efter några minuter så kan du läsa vidare.

Om du aldrig provat detta tidigare så kanske du inte lägger märke till så mycket, vilket kan bero på att du inte övat upp ditt kinestetiska sinne eller inte vet vad du ska leta efter. Det kan också innebära att du känner stora skillnader mellan dina två kroppshalvor. Efter hand som man övar på detta blir man bättre på att urskilja nyanser och detaljer.

Ligger mer på ena sidan

Efter gårdagens lektion berättade en deltagare (som var med för första gången) att hon upplevde sig ligga mera på höger sida och att det var jobbigt när hon försökte trycka ner den vänstra sidan i golvet.

Jag frågade henne då hur länge hon försöket göra detta. (Observera att ingen blev tillsagd att ligga lika på båda sidor). Hon säger att hon slutade med det ca 10 min in i lektionen och det kändes genast bättre (lektionen handlade för övrigt om händer och ögon).

Detta är inte så väldigt ovanligt, när vi upptäcker att vi inte ligger symmetriskt, eller att vi rör oss osymmetriskt så tror vi att något är fel eller att vi måste ändra på det. Men vi behöver kanske inte ha så brått med detta.

Kroppscanning

I en Feldenkrais lektion gör vi detta för att få en uppfattning om var vi befinner oss före och efter lektionen (det finns andra orsaker också som jag inte går in på nu) och inte för att peka ut fel. Genom scanningen blir jag förhoppningsvis medveten om mitt tillstånd just då. Jag kanske upptäcker att jag spänner mig i delar av kroppen utan anledning. Sedan kan jag efter lektionen komma tillbaka och upptäcka skillnader och just förmågan att kunna notera skillnader är viktig för vårt välbefinnande.

Symmetri eller inte

Det finns en uppfattning att vi människor måste vara symmetriska men så är det kanske inte. Vi är mer eller mindre osymmetriska (t.ex. är våra båda lunghalvor olika, hjärtat sitter inte i mittelin o.s.v.) Inte heller rör vi oss helt symmetrisk, detta på grund av vanor, höger eller vänsterhänthet med mera och det behöver inte vara fel. I vissa sammanhang kan det rent av vara en fördel att vara osymmetrisk.

Naturligtvis kan en allt för stor sidoskillnad vara jobbig men det finns bättre sätt att göra något åt det än att som personen i detta fall gjorde – trycka vänster sida ner i golvet. Tänk dig själv hur du skulle uppleva om någon försöker tycka ena sidan av dig mer ner i golvet.

Vad göra istället?

Om du märker att du ligger olika på höger/vänster sida. Bara observera – det är inte fel utan det är bara så det är just nu. (Det förändras säkerligen om en stund).
Prova att hitta mera detaljer, det är kanske bara vissa delar som har mer kontakt. Kanske upptäcker du att du omedvetet spänner vissa muskler och därigenom lyfts någon kroppsdel och någon annan trycks ner. Gör det mer bekvämt för dig. Du kanske håller andan med mera.

Jämför hur du ligger vid olika tillfällen, kanske förändras hur du ligger beroende på vad du gjort strax innan – därigenom kan du lära dig hur olika aktiviteter påverkar dig, på gott eller ont.

Prova gärna en Feldenkrais lektion och upptäck själv hur vi med intelligenta rörelser kan förändras.

Rätt och fel

Detta fick mig också att tänka på en sak som alltid är aktuell när man arbetar med människor, oberoende om det är elitidrottare eller människor som har stora besvär med smärtor eller annat. Många, ja hela samhället är så fixerade vid rätt och fel. Vi är så fixerade vid att göra rätt så vi missar att ta reda på hur och vad vi gör. Om jag inte vet vad jag gör hur ska jag då kunna förändras.

Vem är det som avgör vad som är rätt och fel för mig? Är det en läkare, min PT, mina barn eller föräldrar? Kanske är det jag själv. För det är ju bara jag som bor i min kropp, det är bara jag som kan känna hur saker och ting känns i min kropp.

Vår inneboende kunskap

När du första gången lärde dig att gå så var det ingen PT, läkare eller sjukgymnast som berättade för dig hur du skulle göra. I vissa fall kan vi naturligtvis behöva råd och hjälp men det är bara du som kan känna hur saker och ting känns för dig.

Vi har alla förmågan att känna vad som sker i vår kropp när vi agerar, vi kan alla lära oss att känna skillnad på olika sätt att röra oss på. Detta är en förmåga som vi kan öva upp. 

Tyvärr utnyttjar inte alla denna förmåga. Vi har blivit fråntagna denna förmåga att själva avgöra vad som är bra för mig och vad som inte är bra.

Istället för att fråga någon annan, fråga dig själv. Känn efter vad som sker i din kropp när du gör saker och prova att göra saker på olika sätt för att ta reda på vad som fungerar bäst för dig just nu.

Jag ska inte trötta ut dig med mera idag, men om du vill kan du läsa mera om att röra sig intelligent så hittar du mer här.

Du är naturligtvis också välkommen att feldenkraisa med mig, det kan vara ett bra sätt att öva upp sitt kinestetiska sinne och lära sig vad som fungerar bäst för dig.

Jag kan för övrigt berätta att personen ifråga låg mera symmetriskt efteråt utan att pressa ner vänster sida.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!