fbpx

Sex sätt att ‘starta om hjärnan’ efter ett hårt år med COVID-19

Sex sätt att ‘starta om hjärnan’ efter ett hårt år med COVID-19

Enligt den oberoende Engelska nyhetssiten THE CONVERSATION så finns det säkra sätt att förändra våra hjärnor till det bättre. 

1. Var snäll och hjälpsam

Vänlighet, altruism och empati påverkar hjärnan. 

2. Träning
En av de bästa sakerna du kan göra för att starta om hjärna är att få lite frisk luft, genom en promenad, löptur eller att cykla. Välj gärna något du gillar att göra. 
 
3. Ät bra

Att äta en välbalanserad kost inklusive frukt och grönsaker påverkar hjärnan positivt.

4. Håll social kontakt

Det finns starka vetenskapliga bevis för att social isolering skadar fysisk, kognitiv och mental hälsa. Därför håll kontakt med dina vänner. Deltag i onlineaktiviteter med mera. Det är möjligt att skapa nya sociala kontakter och bibehålla gamla även i Covid-19 tider.

5. Lär dig något nytt
Hjärnan förändras ständigt, det är en livslång process. Nya upplevelser, som att lära sig nya färdigheter, kan förändra både hjärnans funktion och struktur.  Och det är just vad vi gör när vi gör Feldenkrais övningar.

En stor litteraturgenomgång visade att mentalt stimulerande fritidsaktiviteter ökar hjärnans reservkapacitet, vilket kan skapa en ökad motståndskraft och skydda mot kognitiv nedgång hos äldre vuxna  – det kan vara schack eller varför inte Feldenkrais.

6. Sov ordentligt
Under sömnen omorganiserar och laddar hjärnan sig själv och tar bort giftiga avfallsprodukter, vilket hjälper oss att upprätthålla normal hjärnfunktion.
 

Du hittar hela artikeln här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!