fbpx

Vad är stress?

Vad är stress?

Stress sägs vara den främsta orsaken till sjukdom i vårt samhälle, men vet du vad det är, eller var problemet ligger?

När någon blir ombedd att definiera stress, blir man ofta tveksamm, eller så nämner de spänningar, trötthet, tryck, oväsen, hektiskt stadsliv och så vidare.

Vad behövs för att göra något åt stress?
Det behövs en klar känsla av var problemet ligger, och effektiva sätt att hantera vad det än är. 

Man kan definiera stress som effekten av förändringar på organismen. Man skiljer på god och dålig stress. Ett nytt arbete, bli arbetslös, löneförhöjning, förlust av en nära och kär, lotterivinst, alla dessa händelser orsakar stress, en del god, andra dålig.

Ska man därför tillbringa en livstid och söka efter en och undvika en annan?

Inte speciellt praktiskt. Vi lever omgivna av stress: det är bara ett annat namn på det som håller oss levande och i rörelse. Det är intressant att undersöka den tekniska definitionen av termen.
För ingenjören så som jag själv, är stress helt enkelt ett tryck som verkar på ett föremål för att tränga undan eller deformera detta. Föremålet gör motstånd med inre krafter som kallas spänning för att genom detta bibehålla sin integritet. Om man översätter detta till mänskliga förhållanden har vi en mycket tydligare bild: orsaken = stress, effekten = spänning.

Förändringar i sig själv är stress.
Hunger, ett gott skämt, en bil som tutar, är alla olika former av stress. Spänningarna de skapar inom oss sätter oss i aktivitet, och vi äter, skrattar, hoppar undan, med andra ord vi överlever. Problemet blir då hanterligt, det är hur vi reagerar: hur vi agerar eller inte agerar, som avgör hur väl vi överlever, hur vi hanterar stressen.

Stress är en del av livet och lika nödvändigt för livet som vatten är för en båt. Om du faller överbord, är problemet inte vattnet, utan om du kan simma eller inte! Problem uppstår när vi inte längre kan reagera på ett lämpligt sätt. Vi stannar! Spänningen stannar kvar i kroppen för att den inte utvecklas i en effektiv aktivitet. Detta leder till alla de vanliga symtom som vi associerar med stress: huvudvärk, ryggont, oro, depression, m.m.

Det finns en fantastisk metod för att hantera stress som jag under många år sysslat med: Feldenkraismetoden sätter dig bildligt talat i rörelse. Du utvecklar instinkten att söka nya alternativ i alla situationer. 

Minska smärta och stress

Under hösten håller jag en kurs som fokuserar på hur man kan minska smärta och stress. 12 måndagar med start 30 augusti. Undervisningen sker online på Zoom vilket gör att du inte behöver åka någonstans. Det behövs en dator, mobil eller padda. Lediga kläder och en matta att ligga på. 

Kursen är i 2 delar med 6 tillfällen i varje (Del 1: 30/8 – 11/9; Del 2: 25/9 – 29/11). Om du inte har tid varje måndag så är det inga problem, lektionerna spelas in och du kan göra dem i efterhand. Efter varje lektion kommer det att finnas tid för frågor och samtal om lektionerna och annat som rör hur man kan leva ett smärtfritt liv. 

Antingen är du med alla 12 gångerna eller så kan du välja att endast vara med del 1 eller 2. Mera info hittar du om du klickar på någon av knapparna nedan. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!