fbpx

Självbild – Vem är jag?

Självbild – Vem är jag?

För många år sedan träffade jag en Grand Danois (en av de största hundraserna som finns). Denna hund var väldigt rädd för små hundar. Hens självbild tycktes inte stämma överens med verkligheten. Motsatsen kan också förekomma bland hundar, som tror att dom är både större och starkare än vad de är.

Detta kan också vara fallet bland oss människor och det gäller inte bara storlek, styrka utan förmodligen de flesta av våra förmågor.

Om man som jag har jobbat med att hjälpa människor att ta hand om sig själva under många år blir detta väldigt tydligt. Det var också tydligt för grundaren av Feldenkrais metoden som sa så här:

“För att ändra vårt handlingssätt måste vi ändra den bild av oss själva som vi bär inom oss.” Moshe Feldenkrais

Jag håller på att översätta en föreläsning Moshe Feldenkrais  höll någon gång på 60-talet om självbild.

 

Här är första delen:

”Vi brukar agera efter vår förmåga. Det betyder att ingen bestämmer eller planerar vad hen gör eller vet hur det ska kännas, vad det ska vara. Hen gör det hen gör och känner just nu vad hen gör. Med andra ord agerar alla enligt bilden av sig själv som hen skapade under sitt liv. Den här bilden skiljer sig från person till person. “Att rulla över på sidan” eller “att vända huvudet” – alla gör dessa olika på sitt eget personliga sätt. Naturligtvis har ingen något emot detta – tvärtom. Det borde vara så att alla kommer att vara sig själv så mycket som möjligt, men det här jaget ska vara speciellt, en av sitt slag, så att det gör det möjligt för en person att fortsätta och utvecklas kontinuerligt.”

Under föreläsningen så berättar han också om hur hans metod (Feldenkraismetoden) kan hjälpa oss att skapa en självbild som kan låta oss utvecklas och komma närmre den person som vi vill vara.

Moshe Feldenkrais var övertygad om att vi alla kan utvecklas på ett sådant sätt att vi känner oss leva ett fullt liv. När vi känner så gör vi allt vi gör på bästa sätt. Vilket ger oss fullständig tillfredsställelse. Med andra ord börjar vi leva ett fullt liv. Han sa också ”Det är svårt, men inte så svårt som det verkar om vi använder metoder (han menar naturligtvis Feldenkrais metoden) som bygger på denna information som jag vill föreslå er.”

 

Han utvecklade vid denna tid många lektioner/övningar för att hjälpa oss utveckla vår självbild. Och flera av dessa lektioner har jag använt i mina kurser.

Här är för övrigt ett smakprov, en lektion jag höll 4 mars. Övningen/lektionen tar ca 40 minuter. Du behöver en mjuk matta att ligga på och lediga kläder. Mycket nöje!
Klicka här så kommer du till lektionen.

Jag hoppas kunna presentera mera av denna föreläsning här i bloggen men just nu får det räcka. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!