fbpx

En frisk rygg är möjligt!

En frisk rygg är möjligt!

En frisk rygg är möjligt men för många en utopi. Tyvärr, ryggont är vanligt förekommande och en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning.

Det finns massor av råd, träningsprogram med mera för dig med ryggont. Det har lagts ner mängder av forskning på hur vi ska göra för att förebygga ryggbesvär men trots det så fortsätter vi att få besvär med ryggen.

Efter +30 år i hälsoindustrin så har jag sett mänger av olika träningsråd och program, alla mer eller mindre effektiva. Gör si gör så, man ska stärka svaga muskler, töja på strama muskler med mera. Undvika att lyfta på vissa sätt, inte sitta för mycket osv. Massor av instruktionsvideon om hur jag ska träna finns att hitta på Youtube. Antalet auktoriteter som ger oss råd är enormt.

Inre auktoritet och kreativitet


Att komma till rätta med en krånglade rygg kan vara som att lösa en klurig gåta, eller som att försöka trassla upp ett garnnystan som katten har lekt med. Eller en hoptrasslad fiskelina. Man drar i en tåt och det blir mer intrasslat. Dra i en annan och blir bara mer irriterad. Mera kraft hjälper inte, det fungerar inte heller att fortsätta dra i samma tråd flera gånger.

Det krävs istället ett stort mått av kreativitet, tålamod, uppmärksamhet och känslighet.
Känslighet så att jag kan känna hur hårt jag kan dra, när det är dags att stoppa. Uppmärksamhet på vad som sker i andra delar av nystanet. Tålamod att prova, igen och igen. Och inte minst kreativitet, så att jag kan hitta nya oprövade trådar att dra i.

Vi behöver lära oss att lita på vår inre medfödda auktoritet när det gäller att avgöra vad som är bäst för oss och vår rygg.

Kreativitet

Är vad du behöver för att lösa upp alla de knutar som finns i din rygg. Du är säker familjär med den frustration som uppstår då du följt alla träningsråd (med flit, ambition, svett och tårar) och smärtan kommer tillbaka. Ibland mer intensiv än tidigare.

Den energi som människor är villiga att lägga ner för att pliktskyldigt följa strikta träningsprogram är imponerande. Många är villiga att göra vad som helst för att bli av med ryggbesvär utom att sakta ner och ge sin kropp full uppmärksamhet. Att börja kommunicera med kroppen på ett tålmodigt och vänligt sätt!

Vårt bästa – är inte alltid att vara duktiga!


Många är uppfostrade att tro att vi alltid måste vara duktiga, göra vårt bästa och att detta innebär att alltid göra sitt yttersta, alltid göra mer, och mer.

Vi behöver lära oss att göra vårt bästa faktiskt i stället innebär att vi lyssnar på kroppen och behandlar den med respekt och intresserar oss mera för kvalitet än kvantitet.

Ofta är det först när vi verkligen ansträngt oss och jobbat hårt som vi känner oss nöjda och tycker att vi gjort rätt för oss. Vi lägger ofta inte märke till det pris vi fått betala med vår kropp. 

Att vara uppmärksam, och lyhörd på hur kroppen reagerar i olika situationer tycks inte vara legitimt, det tycks inte vara okay att använda sin känslighet eller att sträva efter att förfina sitt sätt att röra sig.

Resan mot en frisk rygg!

Men vägen att lösa upp alla knutar i våra plågade ryggar går genom att börja värdera våra framsteg och prestationer inte bara i kvantitet (km, kg, antal) utan också i upplevelse, känslor. 

När vi väl börjar förstå att framsteg, prestationer som går emot våra egna känslor, förnimmelser gör oss illa och istället är snälla mot oss själva, kan vi börja resan mot en frisk rygg.  

Feldenkraisa för en friskare rygg!

Du hittar mera om en frisk rygg här

1 reaktion på ”En frisk rygg är möjligt!”

  1. Bodil Bendixon

    Tack Göran, för att du är så omsorgsfull och kreativ i din Feldenkraismetodik. Jag lär mig så mycket av dig hela tiden och känner nu att jag verkligen håller på med denna resa. Att lära om och lära på nytt. Ja, ett utforskande som är mycket livsinspirerande och som gör min rygg så mycket gladare – ja inte bara ryggen utan hela jag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!