fbpx

Våra val skapar vår dag

Våra val skapar vår dag

Våra val skapar vår dag. 

Det är underligt hur våra val formar vår dag och i detta fall ett blogginlägg.

Tidigt i morse så scrollade jag igenom min Facebook vägg (en vana) och fastnade på något som en av mina vänner delade. Det var en podd som handlade om frihet.
Av någon anledning så klickade jag på länken (inget medvetet val) som tog mig till en mycket intressant poddsida som heter 
”Myter och mysterier” 

Jag lyssnade på podden och det ledde till nya val.

Nästa val

Förde mig till ett sommarprat från 3 aug 2017 med filosofen Jonna Bornemark och det fick mig in på tankar som blev till denna text.

Jonna berättade om hur hon ibland beskrev filosofi som att komma in i ett hus som utifrån inte ser så stort ut men när man kommer in är det mörkt och när man trevar sig fram längs en vägg så kommer man in i ett nytt rum, och sedan ett till, och ett till…

Då tänker jag på Feldenkrais-metoden och min resa i dess hus. När jag 1984 första gången kom i kontakt med denna metod så efter de första omtumlande timmarna var jag såld. Och jag såg metoden till att börja med som en metod för att minska smärta och bli bättre på idrott.

När jag några år senare startade den 4 år långa utbildningen till att bli Feldenkraispedagog så upptäckte jag succesivt fler och fler rum. För varje del av utbildningen öppnades nya rum.

Feldenkrais metodens många rum

Rörelse rummet. Det kanske tydligaste är att metoden bygger på rörelse. Feldenkrais handlar om hur jag rör mig och hur jag kan röra mig på ett så effektivt och ändamålsenligt sätt.  

Men ganska snart upptäcker man en massa andra rum, man upptäcker att rörelserna påverkar vårt mående i stort. Jag känner mig ofta gladare, piggare mera avslappnad efter en lektion/övning så då har jag upptäckt känslornas rum.

Med tiden så förändras också hur jag ser på mig själv och hur jag tänker. Tanke rummet.

Men det finns otaliga mindre och större rum i Feldenkraishuset, rum för skelettet, nervsystemet, vår självbild, smärta, stress, ja det finns många olika rum eller aspekter på Feldenkrais. 

Många blir hjälpta

Under utforskade av de olika rummen blir vi mera avslappnade, men samtidigt så blir man också starkare, får bättre balans. För någon så innebar det att deras sätt att spela ett musikinstrument förändras till det bättre. Andra blir av med långvariga sömnbesvär. Någon inser att livet kan levas annorlunda och flyttar till en annan ort, byter jobb osv.  

Metoden har något att erbjuda alla tycktes det som. Hur kan det vara så? Hur kan det fungera för nästan allt och alla? Ja inte undra på att man kan bli skeptisk och att en del tror att det är flummigt, konstigt ja kanske rent av bluff.  

Lärande

Men metoden är verkligen inte flummig, inte konstig och absolut ingen bluff. Metoden är i allra högsta grad både verklig och fungerade. Metoden är vetenskapligt underbyggd och bygger på neurologiska grunder och på hur vi lär oss. (Moshe F var vetenskapsman).
Vill du veta lite om den forskning som finns om feldenkrais så kan du kolla här.

Just detta att metoden handlar om lärande är det som gör att den fungerar på allt vi gör. För det är ju så med oss människor att i stort sett allt vi företar oss är saker vi lärt oss. Vi lär oss att tala, att krypa, att gå, att älska, att hata, vi lär oss ett yrke, ett yrke till osv.

Det vi lär oss blir till vanor/ovanor och många gånger glömmer vi bort hur vi lärt oss dem. Ibland har vi inte lärt oss (ja ganska ofta) att göra saker på ett optimalt sätt. Detta kan ge oss problem och då behöver vi lära om.  Det är också så att sjukdom, skador och annat gör att vi tappar bort förmågor vi lärt. När så sker behöver man lära om.
Men detta är inte alltid något som sker av sig självt och då kan Feldenkraismetoden vara till hjälp.

Hur vi lär oss

Moshe Feldenkrais upptäckte hur vi människor lär oss saker och ting och skapade ett sätt att återupptäcka detta vilket visat sig vara oerhört effektivt. Tyvärr har det ännu så länge inte blivit allmänt känt. Varför det är så har jag många gånger frågat mig och har egentligen inget riktigt bra svar. Det finns säker många.

·      Kanske är världen inte mogen – än!  
Ja så kan det ju vara för den värld vi lever i har lite svårt med en del av de saker som metoden kräver, såsom: Sakta ner, var uppmärksam och nyfiken. Det är tyvärr saker som inte prioriteras i dagens samhälle.

·      Vi är för få som utövar metoden – än!
Ja detta är helt klart sant, i Sverige finns det alldeles för få verksamma pedagoger vilket ju gör att antalet människor som får chansen att prova och lära sig denna metod inte blir så många.

Men som sagt så har metoden en oerhörd potential för att hjälpa oss människor att må bättre och att ta hand om oss själva på ett optimalt sätt. Du kan upptäcka mer om metoden och hur den fungerar här.

Nästa val 

Ett annan val som morgonens beslut/vana att gå in Facebook och lyssna på podden ledde mig in på ska jag återkomma till vid ett annat tillfälle. För dagen är slut nu.

Ja du kanske också vill lyssna på den intressanta podden, var så god (men tänk på att det är ditt val!).

Här hittar du ännu ett inlägg om att välja.

2 reaktioner på ”Våra val skapar vår dag”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!