fbpx

Varför Feldenkraisa?

Varför Feldenkraisa?

Varför Feldenkraisa?

Ett enkelt svar är: För att man mår bra av det! Vilket borde räcka för att motivera de flesta. Men å andra sidan så finns det ju så mycket annat som man kan må bra av, åtminstone tillfälligt.

T.ex. mår många bra av fysisk träning, av att äta och dricka gott. Vissa tycker att man mår bra av att meditera, sjunga, läsa en god bok och så vidare. Så varför lägga sig på golvet och göra en massa underliga rörelser. Visserligen mår man alltid bättre efteråt, känner sig ledigare, gladare och så vidare.

Men vad är speciellt med Feldenkrais? Vad är syftet med Feldenkrais?

För att svara på detta så letade jag fram två böcker i min bokhylla skrivna av Moshe Feldenkrais. Den första är Moshe Feldenkrais första bok om metoden som i den svenska översättningen heter: Kroppen och det mogna beteendet (En studie om ångest, sexualitet, gravitation och lärande.) En intressant bok som kom ut redan 1949. Och bara titeln säger en del om vad man kan uppnå med Feldenkrais.

Den andra (finns ej på svenska) Higher Judo (1952) är en bok som handlar om judo (Moshe var en av de första västerlöningar med svart bälte i judo) och hans syn på judo präglar utvecklingen av Feldenkrais metoden.

Om man läser hans beskrivning av syftet med judo och byter ut ordet judo mot ”Feldenkrais metoden” så tycker jag att det ganska väl beskriver syftet med att ”Feldenkraisa”. Jag har nedan gjort ett försök att översätta en liten del av hans text och bytt ut ordet ”Judo” mot Feldenkrais.

Det väsentliga syftet med – Feldenkrais – är att undervisa, hjälpa och främja vuxen mognad, vilket är ett idealiskt tillstånd som sällan uppnås, där en person kan hantera den omedelbara nuvarande uppgiften som hen har framför sig utan att hindras av tidigare bildade tanke- eller attitydvanor. Många Feldenkrais-studenter kan vid första anblicken ha svårt att se något samband mellan sin praktik och detta abstrakta uttalande.” (Ursäkta det något gammalmodiga språket men det var skrivet 1952.)

Så enligt Feldenkrais själv Feldenkraisar vi alltså för att lära oss att agera som mogna vuxna individer. Detta är något som vi förmodligen aldrig till fullo kommer att behärska. Men vi kan bli bättre och bättre. Vi lär oss att göra självständiga och vettiga val som främjar vår hälsa och vårt välmående. (Sådana val är med största säkerhet även bra för vår omgivning)

Men varför rörelse?

Du som har erfarenhet av Feldenkrais vet ju att Feldenkrais mycket handlar om rörelser och rörelsekvalitet men som framgår av texten ovan är målet något annat. ”I am not after flexible bodies but flexible minds” är ett av de mest kända citaten av Moshe Feldenkrais.

Anledningen till att han valde rörelser för att lära sina elever att uppnå vuxen mognad var helt enkelt att han upptäckt följande:

  1. Vad vi än gör så förekommer 4 saker. Vi tänker, vi känner, vi förnimmer och vi rör oss. Inga mänskliga aktiviteter förekommer utan att dessa fyra saker är närvarande.
  2. Om vi förändrar någon av dessa 4 saker (tankar, känslor, förnimmelse eller hur vi rör oss så påverkas de andra 3.
  3. Av dessa fyra saker så är hur vi rör oss lättast att förändra.

För att förändra hur vi mår måste vi förändra tankar, känslor, förnimmelser eller rörelser. Eftersom de påverkar varandra så kan vi genom att förbättra våra rörelser förbättra hur vi mår.

Och alla som provat att Feldenkrais vet ju att man mår bättre efteråt! Därför Feldenkraisa!

Jag förnimmer något i ryggen

Detta är en annan orsak till att Feldenkraisa. Genom att Feldenkraisa så blir vi mer medvetna om oss själva. Och nu känner jag att det är dags för en liten paus, i annat fall kommer min rygg snart att börja protestera. Så jag slutar här för att Feldenkraisa.

Är du nyfiken på vad jag kommer att göra?

Ja svaret kan du få om du dyker upp nästa gång jag undervisar (på Zoom eller IRL).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!