fbpx

Hur andas jag?

Hur andas jag?

Kanske en märklig fråga, men i måndags höll jag en feldenkrais lektion här i Malmö där vi experimenterade med andningen. Du kan lyssna på (och göra) lektionen här.
Efter lektionen berättade en av deltagarna att hon upptäckt att hon oftast andades endast genom ena näsborren. Hon hade också upptäckt under lektionen att hon faktiskt kunde välja om hon ville andas på  vänster eller höger sida. Man kan ju fundera på vad som sker om jag alltid andas på samma sätt oberoende av vad som händer.

Hur andas jag rätt?

När det gäller andningen så är detta något som normalt sköter sig själv och vi behöver inte tänka på hur vi gör. Om andningen fungerar som den ska så anpassar den sig automatiskt till olika situationer. Vi andas till exempel olika om vi springer eller ligger still. Står på våra fötter eller på huvudet. Och det är så det ska vara.

Men ibland kan detta störas, på grund av olika saker som vi lärt oss eller råkat ut för. I feldenkrais så har vi en massa lektioner som fokuserar på andningen. Men samtidigt är det viktigt att veta att det finns inget korrekt sätt att andas utan bara olika sätt beroende på vilken eller vilka aktiviteter jag sysslar med.

Hitta mitt sätt

Precis som med allt annat så kan jag genom feldenkrais få hjälp att hitta mitt sätt att göra saker på. På ett undersökande och behagligt sätt. Detta gäller även andningen.

Här är en inspelning av lektionen jag undervisade den aktuella kvällen. Varför inte prova och upptäck hur du andas och hur andningen påverkar dig.

Mera om andning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!