fbpx

Lagom – inte för mycket och inte för lite!

Lagom – inte för mycket och inte för lite!

Lagom (inte för mycket och inte för lite) är ett ord som endast lär finnas i det svenska språket, ett väldigt bra uttryck tycker jag.

Vill du upptäcka vad som är lagom?

För en tid sedan fick jag ett mejl från en av mina klienter som sedan en tid tillbaka haft problem med ett knä som smärtar. Jag har tidigare berättat om henne här.
Några dagar tidigare hade vi haft ett telefonsamtal om vikten att lyssna på kroppen och att göra lagom mycket, och detta är vad hon skriver.

Hej Göran!
Tack för samtalet! Sedan dess har jag tänkt igenom hur mycket jag egentligen är i rörelse på dagarna… och det är mycket som jag inte tänkt på.
Jag började ställa mobilen till att ringa efter 30 min. Då var det dags att sitta ner en liten stund och vila. Det gäller att vila innan jag får värk. Jag har testat detta sedan vi pratade och jag har i stort sett inte haft värk i knäet sedan dess. Svullnaden är nästan borta. Det är viktigt att komma ihåg att nu är det så här och sedan kan det bli värk som förut, som du sa. Men går det att hålla värken borta med “lagom”?

Det är förfärligt mycket uppmaningar på tv och i radio sedan många år att alla ska träna och träna, gå och gå och det ska i stort sett hjälpa för allt och alla. Men det sägs ingenting om att det gäller att vila också och att hitta “lagom” för var och en. Varför?
Mvh Sara (fingerat namn)

Glöm inte att vila
Jag tycker hon tar upp en del väldigt intressanta saker som är typiska för vårt samhälle. Vi ska hela tiden prestera, göra mer och mer, samtidigt vet vi också att det är väldigt många (unga som gamla) som rör på sig alldeles för lite. Vilket får allvarliga konsekvenser för folkhälsan, fetma, diabetes med mera ökar lavinartat. Men så gör också utbrändhet och andra stressrelaterade besvär (kanske ännu mer). 

Vi blir hela tiden bombarderade med information om hur viktigt det är att träna, sociala medier översvämmas av käcka inlägg om hur mycket våra vänner har tränat, sprungit och så vidare. Det är lätt att få dåligt samvete för att jag inte tränar så mycket.

I sociala medier ser man skräckexempel på hur människor gör saker som de inte borde göra (t.ex. springer trots smärtor) och de hejas på med uppmuntrande tillrop, trots att de gör sig själv illa.

Sara är ett typiskt exempel på hur ambitioner, dåliga råd, felaktiga föreställningar och socialt tryck gör att vi gör oss själv illa. Lyckligtvis så var Sara klok nog att lyssna på kroppen även om det inte är så lätt.

Balans
Vi tänker inte alltid på att effektiv och nyttig träning förutsätter att det är balans mellan mängden fysisk aktivitet, vila och näringsintag. All träning bryter ner och för att vi ska tillgodogöra oss denna måste vi också vila.

Jämför inte
En annan aspekt är att vi inte kan jämföra oss med någon annan än oss själva. Om vi kopierar andras träningsprogram och inte är lyhörda på hur vår kropp reagerar så kan träningen istället för att vara hälsofrämjande bryta ner oss fysiskt och psykiskt.

Ett lätt träningspass på 15 km för en erfaren maratonlöpare i 30 års åldern är en säker biljett till skador för en lönnfet +50 nybörjarlöpare. För nybörjaren kanske det räcker med 15 minuters promenad.

Lyssna på kroppen
Detta är ju ganska självklart, men vi har i vårt samhälle många gånger totalt tappat kontakten med våra kroppar och sinnen. Vår förmåga att känna vad som är bra för oss är något som är medfött och vi alla har som barn. Ingen baby gör obehagliga saker frivilligt. Men någonstans i vår väg in i vuxenlivet så tappar en del av oss bort denna förmåga att tyda kroppens signaler på ett optimalt sätt. Vi blir hela tiden tillsagda av olika auktoriteter vad vi ska och inte ska göra. Men vår egen inre auktoritet glömmer vi bort att lyssna till.

Rörelseglädje
Det är viktigt att få människor att röra på sig, att träna är väsentligt för hälsan. Men jag är övertygat om att det skulle kunna bli både bättre och roligare om vi kunde komma tillbaka till den rörelseglädje och nyfikenhet som de flesta av oss hade som barn. I stället för att göra saker och ting för att det är nyttigt, för att någon annan berättar för oss att vi ska göra det och hur vi ska göra.

Vi kan i stället röra oss för att det är kul, behagligt, skönt, för att vi vill lära oss något. Vi kan hitta tillbaka till den inneboende kunskap vi har som berättar för oss om en rörelse är bra eller dålig för oss. Är det möjligt?

Feldenkrais
Visst är det möjligt och det finns faktiskt en metod som är skapt för detta. FELDENKRAISMETODEN. Genom denna pedagogiska metod som använder rörelser för att jag ska lära mig att leva ett behagligare och rikare liv där jag själv sitter vid ratten och är den som styr, avgör vad som är bra eller dåligt och inte någon, personlig tränare eller coach.

Detta är vad jag har jobbat med de senaste 30 åren och förhoppningsvis ska fortsätta med länge än. Även du kan göra så, Lär dig att göra: Lagom – inte för mycket och inte för lite!

Onlinekurs: Alldeles lagom

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!