fbpx

Ont i ryggen – hur ligger du?

Ont i ryggen – hur ligger du?

Ont i ryggen – hur ligger du? Hur du ligger påverkar din rygg. Ryggont är inget ovanligt men troligen olika vanligt i olika kulturer. Mycket talar för att det är vanligare i s.k. civiliserade samhällen som vår. Är det så att våra fina sängar, med speciella anatomiska madrasser gör mer skada än nytta? 

Finns det ett naturligt sätt att ligga på som gör att vi får mindre ont i ryggen?

Det finns mycket som talar för att hur du ligger påverkar din rygghälsa . Här hittar du en intressant artikel: Instinktiva sov- och viloställningar: en antropologisk och zoologisk metod för behandling av rygg- och ledvärk

Artikeln är skriven av fysioterapeuten Michael Tetley som under många år åkt runt i världen och besökt naturfolk och studerat deras sovande och viloställningar. Han upptäckte att de alla hade liknade sov- och viloställningar samt att de hade få muskeloskeletala besvär.  Vilket inte hänger samman med gener utan livstil. 

Artikeln är illustrerad med flera foton vilka visar naturliga sätt att sova på som troligen kan förebygga ryggbesvär. Människan liksom djuren kan hitta sovställningar som inte kräver mjuka madrasser, kuddar och annat. 

Detta är något som blivit mer och mer tydligt för mig genom mina år som sjukgymnast och feldenkraispedagog. Massor av klienter som sökt hjälp med sina ryggar har i takt med att ryggen blivit bättre också förändrat sina sovvanor (eller kanske det är tvärt om, nya sovvanor = friskare rygg). Tagit bort kuddar, kunnat ligga på olika sätt. 

Så sent som den gångna veckan var det en av deltagarna i en Zoom klass som berätta att hen nu fann det bekvämt att ligga på magen efter att inte ha gjort det på flera år. Vilket innebär att efter några veckors Feldenkraisande så hade hen ökat sina möjligheter med 25%

Om du lär dig att röra dig naturligt så kommer kroppen också att välja naturliga sov- och viloställningar.

Du kanske vill lära dig mera om hur du kan få en friskare rygg? 

2 reaktioner på ”Ont i ryggen – hur ligger du?”

  1. Tack Göran för intressant läsning och att Du delar värdefull kunskap med oss! Att läsa om naturfolkens viloställningar var inspirerande. Instinktivt använder jag mig av ett par av dem, utan att veta varför! Men så har jag också en bra nattsömn :). Som sångpedagog vet jag vikten av att komma åt en fullödig andning med utrymme runtom. Detta att ligga på magen befrämjar ju inandningen (o rörligheten) i riktning bakåt och i sidled. Många tror att sångarinandningen behöver ske bara rakt ner i buken, men det beror ju på vad sången kräver (innehåll, fraslängder, stil m.m.) “Andas med magen” är iaf ett vanligt kommando från pedagoger… det går ju för det första inte, då lungorna inte är muskler i sig, utan vilar på diafragman som fäster runt hela bröstkorgskanten runtom…. och som är beroende av inre och yttre revbensmusklers rörlighet (och styrka). Fokus primärt på “magen” kan innebära att resten av bröstkorgen kan vara stel och oengagerad, vilket påverkar länd- och nackkurvorna. Det gäller ju i energikrävande sånger att finna utrymmen runtom i bröstkorgen. Därför behöver man uppmärksamma bröstkorgens och ryggradens rörlighet och förbindelse både med fötter och huvud. Koordinationen är viktig för upplevelsen att man kan sjunga med “hela sig”.
    Jag har satt samman en process som jag kallar “Supernovan” 🙂 som visar sig vara verkningsfull i sång (och vardag !) Rörelserna kopplar jag också till ljud 🙂
    Ha en skön vår och hoppas vaccinet snart når alla, så att vi kan leva mera normalt om än inte riktigt som förut. / Hälsningar Berit

    1. Göran Mörkeberg

      Tack Berit för din kommentar. Ja sång precis som alla andra aktiviteter fungerar bättre om hela kroppen är med. En del av kroppen som ofta inte fungerar optimalt är bröstkorgen. Jag genomförde nyligen en kurs via Zoom med titeln “Hållning och rörelse” som väldigt mycket handlade om bröstkorgen. Den kommer inom en inte allt för avlägsen framtid att vara tillgänglig på webshopen./ Mvh Göran

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!