fbpx

Vad är det jag gör som tvingar mig att ha ont i ryggen?

Vad är det jag gör som tvingar mig att ha ont i ryggen?

Stor del av oss har någon gång haft ont i ryggen (även jag) och det sägs vara en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning.

Men behöver det vara så? Varför får vi ont i ryggen?

Sedan min sjukgymnastexamen 1982 har jag arbetat med att hjälpa människor med ryggproblem, när jag började med detta så handlade det om att diagnostisera och ge människor olika typer av träningsprogram, hållningskorrigering, ergonomiundervisning med mera. Framgångarna var skiftande.

När jag 1984 kom i kontakt med Feldenkkrais så förändrades mitt sätt att se på ryggbesvär (det var en förändring som tog lite tid). Jag insåg med tiden att de flesta som fick ont i ryggen fick det på grund av bristande kunskap, ignorans och bristande uppmärksamhet.

Bristande kunskap
Vi brister alla i kunskap om hur vår kropp fungerar. Det gäller både personen med ryggbesvär och de som ska hjälpa. Det saknas teoretiska kunskaper om anatomi, neurologi med mera. Detta är i och för sig viktiga kunskaper men det finns en kunskap som är mycket viktigare!

Kunskapen om mig själv. Hur fungerar jag? Vi är alla individer och fungerar till viss del olika. Jag kan bli expert på mig och hur jag fungerar. Vad är det jag gör som tvingar mig att ha ont i ryggen?

Ignorans
Av alla de jag träffat med ryggbesvär så är en sak gemensam för dem alla (enligt min erfarenhet) en ignorans av kroppens signaler. Vår kropp berättar för oss vad som händer men vi ignorera ofta dess signaler. Inget ryggskott kommer som en blixt från en klar himmel (även om det kan tyckas så) det finns alltid varningssignaler även om de kan vara väldigt svåra att urskilja.

Tyvärr finns det också en ignorans från olika vårdgivares sida när det gäller att lyssna på vad klienten/patienter har att säga, att utnyttja den inneboende kunskap som vi alla har.

Bristande uppmärksamhet (medvetenhet)
Det förmodligen allra viktigaste för att komma till rätta med ryggbesvär (och även andra besvär) är uppmärksamhet. Uppmärksamhet på vad som sker i min kropp när jag agerar. Och det handlar om helheten – hur jag rör mig, mina tankar och känslor samt att kunna tyda kroppens signaler.

Det spelar ingen roll hur stark jag är, hur rörlig jag är, min vikt etc. om jag nonchalerar min kropps signaler om jag upprepar ett rörelsemönster som skapar obehag i min kropp.

Orsaker till ryggbesvär
Under min tid med att hjälpa människor med olika besvär från rygg och nacke så
har jag träffat tusentals människor med dessa problem. En fråga jag brukar
ställa är: Varför tror du att du har ont i ryggen?

De flesta som får denna fråga blir förvånade. Tittar konstigt på mig och tänker något i still med: – Kan väl inte jag veta! Det är väl han som ska berätta för mig, varför! Eller så berättar dom vad andra (läkare, sjukgymnaster m.fl.) har sagt till dem som: Jag har för svaga bukmuskler. Jag har svaga ryggmuskler. Dålig hållning. Övervikt. Stelhet. Min rygg är för rak. Min rygg är för svankig. Med mera.

Men ingen har hittills sagt: Jag har dålig kontroll över hur jag gör saker, och därför gör jag ibland saker som tvingar mig att få ont i ryggen.

Ett exempel
För många år sedan träffade jag en kvinna som sökte upp mig för att hon sedan
många år tillbaka haft problem med ryggen. Hon hade ett relativt tungt arbete
inom industrin, kraftig övervikt med mera.

Efter några veckor med regelbundna feldenkrais lektioner både individuellt (FI) och grupplektioner (MGR) så säger hon vid ett individuellt tillfälle så här: Jag har haft ont i ryggen sedan 20 år tillbaka och träffat massor av läkare. Alla har de sagt att mina besvär beror på min övervikt. Nu har jag inte haft ont i ryggen på 3 veckor, jag väger mer än någonsin så varför har jag inte ont i ryggen?

Jag frågar henne: Vad tror du?

Hon svarar: Jo, jag har lärt mig att lyssna på min kropp. Att känna vad jag gör och om något inte känns bra så ändrar jag på det.  (När väl ryggbesvären minskade så kunde hon också göra något åt sin vikt)

Enkelt? Nja, men fullt möjligt!
Ja det kan ju låta enkelt och på många sätt är det så men som alltid det enkla
kan ibland vara svårt och ta lite tid.

Att lyssna på sin kropp, att respektera sig själv och att lita på sin egen förmåga är inte så enkelt.

Det tar tid att bli sin egen auktoritet att tyda kroppens signaler på ett riktigt sätt och agera efter detta. I vårt samhälle är vi så vana vid att lyssna på vad föräldrar, lärare, läkare och alla experter säger till oss vad vi ska göra så vi har glömt bort att lyssna till kroppen.

Men det är inte omöjligt, och det är en både intressant, spännande och behaglig resa. Även om denna resa som de flesta andra går lite upp och ner.

Vill du också vara med på denna resa så är du välkommen att delta i kursen ”En frisk rygg”. 4 torsdagar 19:00 – 20:15 på Zoom. 15 april – 6 maj. 

Ta hand om dig själv

Under hösten (2021) erbjuder jag 2 kurser för dig som vil vara med på resan mot ett liv mot mindre hälsa och ett bättre liv.. Undervisningen sker online på Zoom vilket gör att du inte behöver åka någonstans. Det behövs en dator, mobil eller padda. Lediga kläder och en matta att ligga på. 

Första kursen heter: Mindre smärta och stress. Kursen är i 2 delar med 6 tillfällen i varje, måndagar 9:00 – ca 10:15. (Del 1: 30/8 – 11/9; Del 2: 25/9 – 29/11). 

Andra kursen heter: Ta hand om dig själv. Även denna 2 x 6 tillfällen. Torsdagar 19:00 – ca 20:15. (Del 1: 23/9 – 28/10; Del 2: 11/11 – 16/12) 

Om du inte har tid alla gångerna så är det inga problem, lektionerna spelas in och du kan göra dem i efterhand. Efter varje lektion kommer det att finnas tid för frågor och samtal om lektionerna och annat som rör hur man kan leva ett smärtfritt liv. 

Antingen är du med alla 24 gångerna eller så kan du välja att endast vara med någon av de 4 delarna. Mera info hittar du om du klickar på någon av knapparna nedan. 

1 reaktion på ”Vad är det jag gör som tvingar mig att ha ont i ryggen?”

  1. Maj Britt Laestadius

    Vilken bra bakgrund du ger Göran i synen på ryggproblem.
    För länge sedan arbetade jag som sjukgymnast med inriktning ryggproblem. Oj vad jag känner igen mig i det du beskriver om möten med människors ryggproblem som skulle tränas eller behandlas i traktionsbänk. Precis som du beskriver så blev också mitt uppvaknande på ryggproblem helt annat med ökad medvetenhet. Kan aldrig glömma en medelåldesman med ryggproblem som efter åratals vandrig i vården remitterades till mig . Efter några feldenkraislektioner kommenterade han med följande “Varför inte detta tidigare”?
    F.d ortopedassisten!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!