fbpx

Hela jag – Allt hänger samman!

Hela jag – Allt hänger samman!

Hela jag – Allt hänger samman. Jag vet inte när det började men det är ett tag sedan jag började inse att vi är en helhet, att allt hänger samman. Så sent som förra veckan såg jag ett inslag av Vetenskapens värld om vår kropps internet. Se här. Detta inslag visar tydligt att vi är en helhet och att allt hänger samman. 

När jag kom i kontakt med Feldenkrais metoden i mitteln av 80 talet så upptäckte jag att Moshe Feldenkrais talade ofta om hur tankar, känslor, förnimmelser och rörelse hänger ihop och om en av dessa saker förändras så förändras alla de andra också.

Böcker

Moshe har ju inte varit med oss sedan 1984 och det han skrivit har ju många år på nacken, trots det är hans böcker väl värda att läsa. Några av hans böcker är översatta till svenska om du är intresserad. Du hittar några här>>

Kurser om detta

Redan för 15 år sedan började jag hålla helgkursen på detta tema att allt hänger samman både när det gäller kroppen och psyket. Oftast har jag använt titeln ”Allt hänger samman” temat har alltid varit det samma även om innehållet har varierat.

Medvetenhet genom rörelse lektion

Det är alltid lika fascinerade och tacksamt att hålla Feldenkrais kurser när man ser hur människor under en lektion, under en dag eller helg utvecklas. Hur man med mjuka och behagliga rörelser kan lära sig att hitta tillbaka till det som en gång varit, eller hitta nya sätt att vara.   Se glädjen, ibland förvåning i ansikten när man upptäcker att det faktiskt går att göra saker och ting både lättare, mjukare och elegantare, inte genom mera kraft utan genom ökad medvetenhet och uppmärksamhet på hur man gör saker. 

Moshe`s tankar

Vill du läsa lite om hur Moshe  Feldenkrais tänkte om oss, människor, om vår utveckling om lärande med mera så hittar du här en artikel som han skrev  1979 den heter ”Man and the World”. Denna artikel är en av flera i boken Embodied wisdon som du kan hitta här.
Som 
alltid när man läser saker av Moshe F eller lyssnar på honom så kan man behöva läsa/höra det flera gånger för att få med sig allt. I denna artikel tar han upp mycket, cellers uppbyggnad, vårt skelett, hur vi skiljer oss från andra djur och inte minst lärande. Han hade en fast övertygelse att vi genom att lära oss hur vi lär skulle kunna förändra vår värld till något bättre. Vi är inte där än men vi är på väg. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!