fbpx

Balans och Feldenkrais

Balans och Feldenkrais

Balans och Feldenkrais

De flesta som har erfarenhet av Feldenkrais har upptäckt att balansen oftast påverkas positivt. Det finns även en del forskning som visar detta. Om du är intresserad hittar du några sådan här nedan. Jag har översatt sammanfattningarna till svenska. Klicka på länken så hittar du hela rapporten.

 

Learning to Improve Mobility and Quality of Life in a Well Elderly Population: The Benefits of Awareness Through Movement. Feldenkrais Research Journal. 2, 17. 2005. Stephens, PhD, PT, CFP; J., Pendergast, BA, MPT; http://iffresearchjournal.org/de/system/files/Stephens_engl.pdf
Denna studie hade hypotesen att en alternativ inlärnings metod, Feldenkrais (Medvetenhet genom rörelse) kunde skapa förbättring av koordination, rörlighet, rörelse ekonomi och livskvalité bland äldre. Slutsatsen blev att försöksgruppens koordination och rörelse hastighet förbättrades avsevärt i försöksgruppen. Vitalitet och psykisk hälsa förbättrades också avsevärt i denna grupp. Medvetenhet genom rörelse kan vara en effektiv metod för att livskvalitén för denna grupp. 

Feldenkrais Method balance classes are based on principles of motor learning and postural control retraining: a qualitative study. Physiotherapy Dec 2010, Connors K, Galea M, Said, C, Remdios L. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21056168/
Mål: Syftet med denna studie var att analysera innehållet i en serie feldenkrais balansklasser för att få en förståelse för hur resultaten i dessa studier kan ha uppnåtts och de principer genom vilka det kan vara effektivt. Slutsats: Feldenkrais (Medvetenhet genom rörelse – lektioner innehöll många element som överensstämmer med aktuella teorier om motorisk färdighetsförvärv och postural kontroll, vilket gav en sund teoretisk grund för effektiviteten hos Feldenkrais-metoden för att förbättra balansen.

Effects of Feldenkrais Exercises on balance, mobility, balance confidence and gait performance in community-dwelling adults age 65 and older. Journal of Complementary and Alternative Therapies, 16: 97-105, 2010, Ullmann G, Williams H, Hussey J, Durstine J, McClenaghan B. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20070145/

Syfte: Syftet med denna studie var att undersöka effekterna av Feldenkrais övningar för att förbättra balans, rörlighet och balansera förtroende för äldre vuxna. Slutsatser: Dessa resultat visar att Feldenkrais övningar är ett effektivt sätt att förbättra balans och rörlighet och erbjuder därmed en alternativ metod för att hjälpa till att kompensera åldersrelaterade minskningar av rörligheten och minska risken för att falla bland äldre vuxna i samhället.

 

Getting Grounded Gracefully: effectiveness of Feldenkrais in improving balance. Journal of Aging and Physical Activity 17(1): 57-76, 2009; Vrantsidis F, Hill K, Mooree K,Webb R, Hunt S, Dowson L. https://europepmc.org/article/MED/19299839
Programmet Getting Grounded Gracefully, baserat på Feldenkrais-metoden, utformades för att förbättra balans och funktion hos äldre människor. Signifikant förbättring identifierades för interventionsgruppen i förhållande till kontrollgruppen för modified falls efficacy scale score (p = 0, 003) och gånghastighet (p = 0, 028), och en stark trend som är tydlig i Timed Up and Go (p = 0,056). Hög klass närvaro (88%) och enkät feedback indikerar att programmet sågs positivt av deltagarna och därför kan vara acceptabelt för andra äldre personer. 

Effects of Feldenkrais Awareness Through Movement on Balance in Adults With Chronic Neurological Deficits Following Stroke: A Preliminary Study. Complementary Health Practice Review, Vol. 10 No. 3, October 2005 Sage Publications. Peer Reviewed. Batson G and Deutsch J. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1533210105285516
Feldenkrais-metoden är ett kompletterande tillvägagångssätt för motoriskt lärande som påstår sig inducera förändring i kroniska motoriska beteenden. Denna preliminära studie beskriver effekterna av ett Feldenkrais-program på balans och livskvalitet hos individer med kroniska neurologiska underskott efter stroke. Resultaten tyder på att vinster i funktionell rörlighet är möjliga för individer med kronisk stroke med Feldenkrais rörelseterapi i en grupp inställning.

——————————————————————-

Mera om balans hittar du här>>

Nedan hittar du några kurser med fokus på balans!

Klicka på bilden för mer info!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!