fbpx

Gunga och rulla som en baby och må bättre!

Gunga och rulla som en baby och må bättre!

Har du suttit i en gungstol? 
Minns du när du senast gungade i en trädgunga? 
Har du glömt hur det känns att slå en kullerbytta?

Det är enkla rörelser men visste du att det finns mycket att vinna på att gunga? Fördelar som alla härrör från vårt balanssinne (vestibulära system).

Bild av Sebastian Arie Voorthman
Balanssinnet

Vår balans och våra rörelser är helt beroende av det vestibulära systemet. Det är systemet som gör att vi kan röra oss i världen, att vi kan cykla, hoppa, resa oss från en stol och så vidare.

Det har naturligtvis en avgörande betydelse för oss både fysiskt och mentalt – eftersom ju mer självsäkert vi kan röra oss, desto mer säkra kan vi vara i oss själva.

Hur kan du bli hjälpt av att rulla och gunga?

Som barn rullade du säkert runt på golvet, slog kullerbyttor och gungade. Du visste det inte då men det var ett utmärkt sätt att stimulera ditt vestibulära system.

Vi kan fysiskt känna hur vår kropp rör sig och då anpassar sig våra sinnen till sig till de förändrade perspektiven – vår kropp börjar känna igen och anpassa sig till de ofta rytmiska rörelserna, och vi börjar utveckla vårt balanssinne.

Detta är otroligt viktigt under våra tidiga år och är en av anledningarna till att detta att gunga och rulla verkar vara sammanflätat med vår barndom; Oavsett om det är att försiktigt vaggas till sömns i en spjälsäng av våra föräldrar som bebis eller när vi varma sommardagar rullar runt i gräset.

Efter att vi har vuxit ur spjälsängar och lekplatser är det inte så ofta vi stimulerar vårt vestibulära system även om behovet inte förändras. Detta är en av anledningarna till att det förkommer en hel del övningar I Feldenkrais där vi både rullar och gungar på olika sätt. Då Moshe Feldenkrais var medveten om betydelsen av detta.

Gunga och njut

Fördelar med att gunga och rulla!

Avkopplande: Att gunga din kropp t.ex. i en gungstol frigör endorfiner, vilket hjälper till att öka ditt humör och minska stress. (Har du ingen gungstol så kan du hitta en Feldenkrais övning som innehåller gungningar eller rullande)

 

Sov bra: Forskare har upptäckt att gungning ökar sömnrelaterade hjärnvågor och hjälper dig att sova djupare.

Att förbättra balans: Att gunga och rulla utvecklar ditt vestibulära system och är ett utmärkt sätt att känna sig mer bekväm i din kropp och hur den rör sig, vilket i sin tur hjälper dig att känna dig mer självsäker.

Lätt träning:  Gunga, rulla runt på golvet är ett tryggt och enkelt sätt att träna. Oavsett om du sitter fast vid ett skrivbord hela dagen eller inte är lika mobil, kan detta vara ett bra sätt för dig att bli mer aktiv.

 

Hitta lugn: Ångest och stress kan göra det svårt för oss att sitta still. En kort stund på golvet är ett effektivt sätt att stimulera, vilket hjälper dig att minska din ångest och fokusera på saker som är viktiga.

 

Feldenkrais metoden

Som judoutövare insåg Moshe Feldenkrais allt detta och väldigt många av de lektioner som han och hans efterföljare undervisar har komponenter av både gunga och rulla. Så det finns inget bättre än att Feldenkraisa om du vill gunga och rulla.

Nedan hittar du några olika kurser som kan hjälpa din balans och ge dig ökat välbefinnade!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!