fbpx

Ögon som ser, känner och lyssnar!

Ögon som ser, känner och lyssnar!

Dina ögon, mer än bara ett fönster mot omvärlden!

 Har du någonsin tittat mot en vacker solnedgång och känt dig full av vördnad? Eller har du gråttit av glädje när du återförenas med en älskad person? I dessa ögonblick är det tydligt att våra ögon gör så mycket mer än bara ger oss bilder av omvärlden. De är portaler till vår värld, nyckel till våra känslor och en direktlinje till vår själ.
Men inte nog med det, hur jag använder mina ögon påverkar också min sömn, mitt humör, hur jag rör mig och mycket annat. Ögon som ser, men också känner och lyssnar på omgivningen är nyckeln till en bättre hälsa. 

Sedan jag kom i kontakt med Feldenkrais metoden i mitten av 80-talet och upptäckte att jag hade möjlighet att påverka min syn har ögonen fascinerat mig. Jag har skrivit om detta tidigare och du hittar två tidigare blogginlägg här>>

Det finns mängder av olika saker jag kan göra för att påverka hur mina ögon fungerar och därigenom påverka min hälsa positivt.  Genom åren har jag undervisat otalig Feldenkrais lektioner och workshop där ögonen har varit i fokus. det är alltid givande både för deltagarna och mig själv. Nu har jag samlat på mig liter nytt material så det är dags för en ny kurs!

Hitta kunskap och inspiration

En av mina inspirationskällor denna gång är Andrew Huberman (professor på Stanford School of medicin) och hans fascinerande podcast om synen.  Här kan vi lära oss en massa om hur våra ögon fungerar. Visste du t.ex. att genom att öppna ögonen några gånger och titta uppåt blir du piggare?  Gör jag motsatsen så blir jag sömnig! Inte så konstigt att man blir trött av att titta ner på sin mobil hela tiden. Jag har också hittat några nya Feldenkrais lektioner som jag aldrig undervisat tidigare som jag ser fram emot att dela med mig.

Om du har två timmar ledig så lyssna på Huberman i videon nedan. Har du inte tid just nu så skrålla vidare ner så hittar du bland annat en kort video (2;40 minuter) där jag ger dig lite tips om hur du tar hand om dina ögon.

Feldenkrais och ögonen

En hel del av det Huberman berättar är saker som Moshe Feldenkrais talade om under sin levnad.  Men Feldenkrais var mer inriktad på rörelse, lärande och när det gäller ögonen hur dessa påverkar allt annat.  Min nya kurs har jag döpt till “Ögon som ser, känner och lyssnar!” Den kommer att pågå i 8 veckor med start 20 februari (första gången är gratis). Jag kommer att bjuda på 8 intressanta Feldenkraislektioner, några kortare övningar med mera.

Här är några enkla tips för dina ögon

De är hämtade från Andrew Hubermans video och från andra jag lärt av genom åren. 

  1.  Var ute i dagsljus minst 10 minuter (gärna vid soluppgång och förre solnedgången). Ögat behöver naturligt ljus. Fungerar även när det är molnigt.
  2. Växla mellan att titta på något nära dig och längre bort.
  3. Motionera regelbundet och är mycket frukt och grönt.
  4.  Dina ögon behöver aktiveras precis som alla dina andra muskler. Därför kan det vara nyttigt att göra Feldenkrais övningar med lite fokus på ögonen. Eller rör ögonen separat från huvudet.

I videon som avslutar inlägget hittar du ytterligare några tips. Jag har upptäckt att mina ögon (liksom hela jag) mår väldigt bra av att “Feldenkraisa” regelbundet. Och det handlar inte bara om att se bra. ögonen är en del av vår identitet, en källa till skönhet och ett fönster till vår själ. Låt oss ta hand om dem och uppskatta allt de gör för oss. 

Har du några tips för att ta hand om ögonen? Dela dem gärna i kommentarerna!

Jag hoppas att detta har gett dig inspiration! Och välkommen till kursen “Ögon som ser, känner och lyssnar!”

Mera om ögon!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!