fbpx

Hur använder du dina ögon?

Hur använder du dina ögon?

Hur använder du dina ögon? Hur ofta står du vid havet och blickar ut över horisonten? Eller vandrar i skogen och spanar efter svamp? Försöker fånga föremålet som kompisen kastar till dig? Trä en tråd genom nålsögat?
Är det lika ofta som du tittar på din mobilskärm, jobbar framför datorn eller tittar på TV? 

De första exemplen är något som vi gjort sedan urminnes tider, de senare är något som vi inte gjort mer än en knapp mansålder.  Genomsnittssvensken lär tillbringa 6,5 timmar vid TV; n, datorn eller mobilen varje dag. troligen betydligt mer än med e första sakerna. 

 Du tillbringar förmodligen mycket tid med saker som inte ens var möjliga att göra för bara 50 år sedan. För dina ögon gör det stor skillnad. (ja naturligtvis för hela dig) Du fixerar blicken på en liten yta under många timmar varje dag. Jämfört med tidigare generationer som i de flesta fall växlade mellan att titta långt bort, se på något nära. Följa något som rör sig eller spanna efter något i närheten.  Följa spåren efter ett bytesdjur.  

Detta påverkar nutidsmänniskan både när det gäller synen och allmän tillstånd.  Symtom som huvudvärk, ont i nacken, stress, närsynthet kan i många fall hänga samman med hur du använder dina ögon. 

Kan jag göra något åt detta?

Ja, bara genom att bara genom att vara lite mer medveten om hur du använder dina ögon kan mycket förändras. 

När du är ute och går till exempel,  lägg märke till var du har blicken, gör du som så många andra så att du tittar ner på trottoaren? Då och då höj blicken, se dig omkring, (din perifera syn har ändå koll på trottoaren) kanske du ser något vackert, kanske du ser din vän som kommer emot dig och kan få ett trevligt samtal med vännen.

När du ser på nyhetsuppläsaren på Rapport så kolla vad hen för kläder på sig, ögonfärg frisyr, eller vad som finns bakom hen.  Detta gör att dina ögon rör sig och musklerna kring ögonen får motion.

När du jobbar vid datorn, tag 10 sek paus och se dig omkring var 10:e minut.  

Du behöver kanske inte som genomsnittssvensken kolla mobilen 65 gånger per dag. 

har du glasögon eler linser? Då och då tag av dem en liten stund, blunda och vila ögonen.

Sedan kan du naturligtvis Feldenkraisa!

Feldenkrais handlar om att öka medvetenheten om vad du gör och hur du gör saker och ting. Det finns också en del övningar/lektioner som är speciellt designade för att öka medvetenheten om våra ögon.  en av anledningarna til, detta ör att ögonen är kanske det av våra sinnen som ger hjärnan mest information om vår omgivning och hur du använder ögonen påverkar hur du rör dig och hur du mår i väldigt stor omfattning. 

Om du klickar på denna länk kommer du till en 45 minuter lång ljudinspelning av en Feldenkrais lektion som fokuserar på ögonen. Det är en lektion där du ligger på golvet (kan också göras i sittande) och jag kommer att leda dig genom en serie rörelser, en del av rörelserna sker i fantasin och större delen med slutna ögon.  
Du behöver något relativt mjukt att ligga på, lediga kläder och ett öppet sinne. Sedan är det bara att sätta i gång. lektion 1 – Intro – Pingpongboll.mp3.

Detta är första lektionen i en kurs på 8 delar som heter “Ögon som ser, känner och lyssnar.
Efter varje lektion så har vi en kort frågestund, detta var vad som tog upp vid detta tillfälle:  Eftersnack lektion 1.mp3

Tag hand om dig själv och dina ögon. Om du blev nyfiken och vill veta mer om ögon och Feldenkrais, skicka ett meddelande, skriv något i kommentarerna.  Läs tidigare inlägg om ögonen,

Eller varför inte testa någon av kurserna nedan?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!