fbpx

Arbeta hårt? Eller att vara snäll mot dig själv?

Arbeta hårt? Eller att vara snäll mot dig själv?

Är meningen med livet att arbeta hårt? Eller att vara snäll mot dig själv?

Att vara snäll mot dig själv, något som vi alla kan bli bättre på.
Större delen av mitt liv har jag försörjt mig genom att jobba med Feldenkrais metoden. Jag har hjälpt massor människor med olika problem, det har varit både fysiska (ont i nacke, rygg, axlar, Stroke, MS, m.m.) och psykiska (stress, nedstämdhet, depression etc.) Ibland har det också handlat om idrottare eller dansare som velat bli bättre på det dom gör.

Nästan utan undantag så har en av de väsentligaste sakerna varit att lära människor att vara snälla mot sig själva. Varva ner, inte ta i så mycket. Se till så att det man gör känns behagligt. Att få dem att inse att man inte behöver ha ont för att göra något effektivt. 

Det kan ju låta enkelt men min erfarenhet är att just detta att vara snäll mot sig själv, att sakta ner, göra mindre för de flesta av oss är otroligt svårt. Det tycks vara mycket lättare att kämpa på, att ta i, att bita ihop.

 

Om jag gör något snabbare, lyfter mer, jobbar hårdare även om resultatet inte blir bättre så får jag uppskattning. Men om jag saktar ner, vilar, tar pauser blir uppskattningen både från omgivningen och från mig själv mindre, även om resultatet kanske rent av blir bättre. 

 På något sätt tycks jag bli mera nöjd med mig själv om jag tar ut mig så att jag mår dåligt jämfört med om jag tar det med ro och njuter av aktiviteten som jag är involverad i. Även om resultatet blir det samma eller till och med sämre.
 

Att vara snäll mot mig själv, är något som är oerhört viktigt men mina 30 + år som Feldenkraispedagog har lärt mig att det inte är lätt. Tyvärr är vi oftast inte heller medvetna om hur illa vi gör oss själva när vi ofta alldeles i onödan, tar i, kämpar på, biter ihop ja listan är lång.

 

Utbrändhet hade varit mindre vanligt om vi människor hade fått chansen att lära oss att vara snälla mot oss själva. Snabbaste vägen till att må bra är att vara snäll mot sig själv.

 Varför är det så?

För en tid sedan var det en klient som kom tillbka för sin 3:e individuella Felödenkrais lektion och när jag frågade hen hur det varit sedan föra gången säger hon så här:
– Jo, tack. Jag mår bättre, känner mig mindre stressad och har mindre ont. Med det är konstigt för jag kom på mig själv när jag tog en paus under gårdagen. Jag satte mig i en skön fåtölj och läste i en tidning. Då plötsligt drabbades jag av dåligt samvete. Jag fick dåligt samvete för att jag satte mig att vila. Jag borde ha städat eller tränat. Det är ju tokigt. Som om jag inte unnade mig att må bra.
 

 I hela världen så ser vi på människor som arbetar hårt med beundran, de anses moraliskt goda – det gäller i arbetslivet, på fritiden och inte minst inom idrotten.  Detta gäller oberoende om det hårda arbetet ger goda resultat eller ej. När du tar i, biter ihop, rent av gör dig själv illa så får du beröm och anses duktig. 

 Kanske är det något i vår kultur som gör det svårt för mig att vara snäll mot mig själv?

Varför inte lägga ner samma energi på att se till att du mår bra. Att göra saker som vi mår bra av?

 

Var snäll mot dig själv – Gör lagom mycket – Gör som bebisar!

Att vara snäll mot sig själv innebär inte att man ska sitta still i en gungstol hela dagen. Nej, det innebär att man ska lära känna sig själv. Att lära sig att förstå vad kroppen och sinnet behöver och hur mycket, vad som är lagom. Inte för mycket och inte för lite! Inte för snabbt och inte för långsamt! Utan lagom! Lagom för just mig!
 
Det är också så att vårt nervsystem alltid strävar efter att utföra alla aktiviteter med minsta möjliga energi. 
Om man iakttar en baby som är i den ålder där hen håller på att lära sig komma från rygg till mage och tvärt om. Eller är på väg att lära sig den svåra konsten att gå. Då ser man hur barnet testar olika vägar, olika sätt att utföra uppgiften. Provar några gånger, tar en paus, gör något annat och kommer tillbaka till uppgiften gång efter gång.
 
I denna tidiga ålder är det inga barn som lärt sig att bita ihop, ta i eller anstränga sig så mycket att de gör sig själv illa. Så om vi som vuxna kunde göra samma sak skulle vi må bättre och även ha mer kul!

Lyssna gärna på socialpsykologen Azim Shariff´s TED-talk där han analyserar rötterna till denna tro och förslår e övergång till ett mer meningfullt sätt att tänka på ansträngning, snarare än att beundra arbete frö arbetets skull. 

Du kan också vara snäll mot dig själv!

Att Feldenkraisa är vad jag vet det absolut mest effektiva och snabbaste sättet om man vill lära sig vara snäll mot sig själv. En resultat av att man blir snäll mot sig själv är också att det blir väldigt mycket lättare att varas snäll mot alla andra. 

Nedan hittar du lite resurser som kan hjälpa dig eller prova en fri övning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!