Hur vet jag när det är tillräckligt? För mycket? Eller för snabbt? För långsamt? (Några av svaren kan du få i online kursen “Alldeles lagom”)
Vad är det som gör att vi blir stressade, vad gör att vi blir skadade eller får ont i kroppen vid fysiska aktiviteter?
Vad är det som gör att det är så svårt och att det tar sådan tid att komma ur smärttillstånd, återhämta sig efter skador med mera.Många olika orsaker
Naturligtvis kan det vara många orsaker men inte så sällan hänger det samman med att det har blivit för mycket och i vissa fall kan det också handla om att det blivit för lite av något.
Att göra för lite
Vi vet att inaktivitet inte är bra. Enligt vårdhandboken så kan stillasittande och stillaliggande ge stora påverkningar av människokroppen som:
- Psykisk påverkan.
- Cirkulationsbesvär.
- Andningsproblem.
- Minskad muskelmassa.
- Risk för sår.
- Risk för kontrakturer.
- Förstoppning.
- Minskad tolerans för fysisk aktivitet och träning.
- Minskad tilltro till vardagliga aktiviteter.
Att göra för mycket
I den andra ändan av spektrat har vi överträning. Vanliga tecken på överträning är enligt netdoktorn:
- sämre prestationer
- större risk för infektioner
- ökad trötthet
- depression
- ökad puls
- huvudvärk
- viktnedgång
- sömnsvårigheter
- att vakna utan att vara utvilad.
Hur hitta rätt?
Så hur ska jag göra för att hitta balans och det som är lagom för just mig? Vad ska jag göra för att inte bli stressad, träna rätt, äta rätt med mera.
Ja det är den stora frågan. Man kan ju alltid ta hjälp av olika experter och auktoriteter, man kan ju googla och det fungerar många gånger.
Inre auktoritet
Något som vi ofta glömmer är att lyssna på vår medfödda inre auktoritet, den klokskap som finns nedärvd i vårt system sedan många generationer tillbaka. Att lyssna till och förfina vår förmåga att förstå kroppens signaler. Denna förmåga kan vi öva upp.
Genom att vara uppmärksam och lyhörd på vår kropps signaler kan vi i stor utsträckning minska risken för stress, inaktivitet eller överträning. Därför kommer jag nu att ta en rörelsepaus eftersom jag känner ett visst obehag i ländryggen. Det är förmodligen kroppens sätt att berätta för mig att det är dags att göra något annat. Återkommer snart (du kan förresten göra samma sak, kolla videon nedan)
Rörelse paus
Nu känns det bättre, eller vad tycker du? Kommentera gärna nedan. Vill du göra mera Feldenkrais? Klicka här
Redskap för att hitta rätt
Det vi precis har gjort var en kort version av en längre feldenkrais®lektion. De flesta lektioner är lite längre då vårt system oftast behöver lite längre tid på sig för att varva ner, förändras och lära saker. Men det är helt ok att göra även korta övningar som denna för att påminna kroppen om hur det kan/ska vara.
Om vi kan ge oss själva chansen att sakta ner, lyssna på kroppens signaler, vara mera uppmärksamma, nyfikna på vad vi gör och experimentera på trygga sätt så minskar vi risken för både inaktivitet och överträning. Vi kan också lära oss att hantera och undvika stressreaktioner, förbättra vår möjlighet till återhämtning och läkande. Det finns många sätt för detta själv har jag inte hittat något bättre än Feldenkrais.
Om du inte testat så är du välkommen att göra så. Feldenkrais fungerar och dessutom är det både kul, behagligt och intressant.
Må bra, stressa mindre!
Vill du upptäcka vad som är lagom för dig? Onlinekurs: Alldeles lagom