fbpx

Allt hänger samman – må bättre – lär dig att röra dig bättre!

Allt hänger samman – må bättre – lär dig att röra dig bättre!

Ja allt hänger samman; våra tankar, känslor, sinnesförnimmelser och inte minst hur vi rör oss. Allt vi gör påverkar oss: vårt sätt att vara och hur vi mår.

Vi tänker, vi upplever känslor, vi hör, vi ser, vi känner beröring med mera och vi rör oss. Allt detta hänger samman och är en del av livet. Vi vet alla att om något av detta förändras så påverkas även de andra sakerna. Om du känner dig ledsen eller glad så kommer det att påverka dina tankar och hur du rör dig men det går också i andra riktningen. Kan du röra dig lätt och elegant så är det lättare att tänka positiva tankar.

Moshe Feldenkrais lärde oss att av dessa saker (tankar, känslor, förnimmelser och rörelse) så är hur vi rör oss den av dessa fyra som är enklast att förändra och det är därför vi använder rörelse som vårt huvudsakliga medel för att skapa friskare, gladare och mera mogna människor inom
Feldenkrais metoden.

Om du vill må bättre, lär dig att röra dig bättre!

För att kunna röra oss på bästa möjliga sätt så måste vi
använda vårt skelett, våra muskler och vårt nervsystem på bästa sätt. Det finns naturligtvis ingen människa som rör sig optimalt men vi kan alla lära oss att röra oss på ett bättre sätt som ligger närmre vår potential.

Samspel

Vår kropp består av väldigt många delar. Ben, muskler, nerver med mera. Och sättet vi agerar, rör oss på och fungerar i världen beror på hur alla dessa delar fungerar tillsammans.

Ju bättre våra olika kroppsdelar fungerar tillsammans desto bättre kommer våra liv att bli.

För att kunna fungera efter bästa förmåga måste vår kropp fungera som en helhet. För göra alla saker vi vill göra och behöver göra måste vi använda hela oss. Hela oss betyder våra; ben, armar, bröstkorg, mage, rygg, händer, andning, vår fantasi ja allt eftersom allt hänger samman.

Har du någon gång sett ett spädbarn ligga och sova, då ser du att även när barnet sover så sker det rörelse, hela kroppen rör sig då barnet under sömnen tar in luft och släpper ut luft vilket är livsavgörande.
Utan rörelse skulle barnet inte överleva.

Vi har lärt oss nästan allt vi gör

När det gäller oss människor så har vi till skillnad från djuren tagit lite längre tid på oss för att lära oss att röra oss väl. T.ex. en häst eller en ko kan gå bara någon timme efter födseln medans vi behöver ca 1 år på oss för att lära oss att ta de första staplande stegen. Att lära sig gå på ett optimalt sätt kan ta ett liv och ofta behöver vi lära om det flera gånger, till exempel efter ett benbrott, stroke eller något annat som inträffar i våra liv.

Att lära sig och att lära om är en förmåga som kan förfinas med hjälp av Feldenkrais. Man kan säga att Feldenkrais metoden ger oss ett sätt att lära oss att lära.

Har du inte redan provat så gör det nu. Har du redan erfarenhet av metoden så finns det alltid mer att lära.

Läs även:
Hur lära sig saker?
Intelligenta rörelser – eller hur kunde det bli så fel?

Feldenkraisa!
Prova någon av nedanstående kurser!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!