fbpx

Hantera smärta! Hur kan Feldenkrais hjälpa när jag har ont?

Hantera smärta! Hur kan Feldenkrais hjälpa när jag har ont?

 


Hur kan Feldenkrais hjälpa mig att hantera smärta?

Sedan jag första gången kom i kontakt med Feldenkrais metoden i början på 80 talet har jag frapperats över dess enkelhet men samtidigt komplexitet och mångsidighet. Metoden fungerar i så många sammanhang så det nästan blir svårt att tro. Att hantera smärta är en av dessa områden.

En av orsakerna till att människor kontaktar mig som fysioterapeut och Feldenkrais pedagog är smärta, och i de flesta fall så kan metoden vara till ovärderlig hjälp. På grund av dess mångsidighet, den jobbar på väldigt många plan och tar hänsyn till/påverkar våra rörelser, tankar, känslor och sinnesförnimmelser.

Feldenkraismetoden

Är en form av rörelseutbildning med vars hjälp du kan bli expert på hur du rör dig. Som pedagog är jag intresserad av att hjälpa dig hitta nya möjligheter och ge dig en känsla av kontroll över din kropp. Därigenom blir det också möjligt att lära sig att hitta nya sätt att göra saker på.  Denna känsla av kontroll är väldigt viktig för personer med smärta, framför allt långvarig sådan. Har du kontroll över kroppen så kan du också hantera smärtan bättre.

Genom att Feldenkraisa lär du dig att:

 • Lyssna på din kropp så att du lättare kan känna tidiga tecken på smärta och förändra hur du rör dig.

• Hitta och använda olika ställningar för vila och olika syssättningar.

• Använda medvetenhet om din andning för att hitta lättnad och vila.

• Rikta uppmärksamheten mot hur alla delar av kroppen deltar i alla aktiviteter.

• Övervinna rörelsebegränsningar genom ökad skicklighet, i stället för att använda mer kraft och ta i.

Självbild

Moshe Feldenkrais talade ofta om självbild och att vår självbild består av fyra delar: Rörelse, sinnesförnimmelser, känslor och tankar. Alla fyra delarna behövs och tillsammans skapar dom det vi är. Vår självbild påverkas mycket av smärta.

Rörelse och smärta

Smärta påverkar vilka rörelser som är behagliga och storleken på dina rörelser. Generellt är det så att med bestående smärta så störs det viktiga rörelsesamspelet mellan ryggrad, huvud och bäcken.

I Feldenkrais lektioner lär du dig att känna och använda dessa viktiga förbindelser på ett funktionellt sätt i ditt dagliga liv. Du gör detta genom att betona rörelsekvalité, så som lätthet, bekvämlighet och njutning.

Stora rörelser av ryggrad, revben och lemmarna består av många små, små rörelser som när de kombineras tillsammans på ett effektivt sätt och när rörelser fördelas genom hela kroppen blir stora rörelser möjliga. När vi lär oss detta kan saker som upplevts omöjliga istället bli: möjliga, lätta och rent av både eleganta och njutbara.

För personer med smärta som börjar med Feldenkrais så kan rörelser som är bekväma för hen oftast vara väldigt små. Men efter hand som hen´s medvetenhet ökar och förtroendet för kroppen återställs ökar hen´s rörelseförmåga. Även andning, balans och koordination blir bättre.

Smärta och sinnesförnimmelser

Lider man av ständig smärta så fokuserar man ofta på förekomst av smärta och avsaknad av smärta. Man förlorar ofta nyanser och subtilitet hos andra känslor av att leva, särskilt de trevliga.  Proprioceptionen  (förmågan att känna vad vi gr med de olika kroppsdelarna) blir begränsad eftersom man inte helt rör alla leder och muskler i kroppen.

Feldenkrais lektioner riktar vår uppmärksamhet mot saker som kontakt med underlaget, hur skelettet bär upp oss, hur lätt/tungt en rörelse känns , hur olika kroppsdelar rör sig i rummet och i förhållande till varandra, kroppsdelars storlek, form och position. Att ha flera sätt att förnimma sin kropp förbättrar proprioceptionen och därmed vårt sätt att röra oss på.

Våra tankar

Våra tankar påverkas mycket av smärta, de kan fastna och upprepas, kretsa kring saker som smärta, lidande, förluster och begränsningar. I Feldenkrais använder vin oss ofta av bilder/visualisering för att organisera våra rörelser och det kan lära personer med smärta att flytta sin uppmärksamhet bort de vanliga tankarna på smärtan. 

Vissa jämför denna aspekt på Feldenkrais med att släppa tankar och skifta uppmärksamhet som finns i mindfullness-baserad meditation.

Smärta och känslor

Smärtor inkluderar naturligtvis också känslor av isolering, rädsla, depression och hopplöshet. När en person får en ökad medvetenhet och en känsla av kontroll över sin smärta och sin kropp, då återkommer hoppet. 

Förändring måste få ta tid

Att leva med smärta är jobbigt, lyckligtvis har jag varit sparsamt utsatt för detta under mitt liv och kan naturligtvis aldrig sätta mig in i hur ditt förhållande till smärta är. Samtidigt har jag i mer än halva mitt liv i stort sett dagligen arbetat med att hjälpa personer med smärta på olika nivåer. Min erfarenhet är att det går att hitta smärtlindring, hitta längre sammanhängande stunder av smärtfrihet. det är möjligt att lära sig att leva ett smärtfritt liv, men underverk är inget som går snabbt.

Om du letar efter en snabb lösning så är Feldenkrais inget för dig. Metoden kräver både tid, tålamod och fantasi. Samtidigt är det intressant, spännande och liknar inget annat. Man upplever förändringar redan efter första lektionen.

Det krävs också ett visst mått av envishet. Inte envishet i att fortsätta på samma sätt som man alltid gjort eller att försöka göra mer och mer. Utan en envishet att leta efter nya vägar, att förfina sitt sätt att agera, att ersätta kraft och styrka med skicklighet och finess.

“A miracle is often the willingness to see the common in an uncommon
way.”
– Noah Benshea, Jacob the Baker: Gentle Wisdom for a complicated world

Se Feldengood´s kursutbud

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rör dig smart.
För fler artiklar som denna och info om kurser och erbjudande prenumerera på vårt nyhetsbrev!